През 2017-та: Пловдив инвестира 700 000 лева в образователна стратегия
През 2017-та: Пловдив инвестира 700 000 лева в образователна стратегия / Петър Тодоров, Дарик Пловдив
Пловдив инвестира 700 000 лева в тригодишна образователна стратегия
92213
Пловдив инвестира 700 000 лева в тригодишна образователна стратегия
  • Пловдив инвестира 700 000 лева в тригодишна образователна стратегия

За първи път всички иновации, които Пловдив въвежда в образованието, се включват в общинска тригодишна стратегия. Това съобщи в студиото на Дарик ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. По думите му, целта на общия пакет е програмите, които обхващат всички етапи на образованието - от начално до висше, да станат по-видими и публични.

Затова на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък, когато трябва да се приеме бюджетът на града за 2017-та година, ще бъдат гласувани 700 000 лева за годишната реализация на програмата“, обясни той.

200 000 лева са предвидени за разкритата миналата година в ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност „Софтуерно инженерство“, която е изцяло финансирана от общината и където се предвижда броят на студентите да бъде увеличен поетапно.

За трета поредна година ще се реализира и „Иновативни училища“. Програмата инвестира в преквалификацията на преподавателите, така че да могат да задържат интереса на децата в училище.

През 2017та Пловдив инвестира 700 000 лева в образователна стратегия
netinfo

„Живеем във времена, когато технологиите напредват много бързо. Изкушенията на всеки един ученик са много и ако училището стои на същите педагогически принципи като преди 40 - 50 години, битката за вниманието на детето е загубена“, коментира Стоянов.

Започва и реализацията на проекта за дигитализация на учебната дейност - пилотен през миналата година за 6 училища в града, където бяха въведени двете световни платформи за онлайн образование на Google и Windows.

Надявам се до края на 2019- та всички училища в Пловдив да работят по тези дигитализирани програми и това да измести хартиения начин на обучение“, заяви зам.-кметът.

В бюджета за реализацията на образователната общинска стратегия са включени малко над 200 000 лева за ремонт на детски площадки в града.

Като цяло в образование в Пловдив през настоящата година ще бъдат инвестирани 100 милиона и 300 хиляди лева. От тях 88 милиона лева се отпускат от държавата за издръжката на училищата, детските градини, общежитията и Центъра за подкрепа на личностно развитие.

В системата на образованието в Пловдив работят над 4500 души. Затова сумата традиционно е голяма, като тази година представлява над 35% от общия бюджет на града“, обясни Стефан Стоянов.

Общината дофинасира сектора с 12 милиона и 300 хиляди лева собствени средства, като основната част от тях отиват за нуждите на детските градини и яслите, където има общо над 14 000 деца.

Останалите средства от перото „Местни дейности“ ще се инвестират в нова инфрасруктура. Почти 1,7 милиона лева са предвидени за строежа на новата детска градина „Ралица“ и проектиране на новата забавачка на бул. „Александър Стамболийски“ – и двете в район „Южен“. Предстоят цялостни ремонти на ЦДГ „Червената шапчица“, както и на дворното пространство на двете езикови гимназиии „Иван Вазов“ и „Пловдив“. Продължава и санирането на учебните заведения в града под тепетата.

Освен в обновяването на инфраструктурата, в последните години община Пловдив инвестира много в качеството на образованието“, подчерта още зам.-кметът. Интересът към метода Монтесори, въведен вече в 6 от общинските градини се приема изключително добре, както от персонала на градините, така и родителите на малчуганите. Предвижда се от новата учебна година обхватът на програма да се разшири с включването на още 90 преподаватели, две училища, детски градини и поне една ясла.

Още за образователните програми, по които работи Община Пловдив, за дуалното обучение и за бизнес развитието на региона, чуйте в интервюто със Стефан Стоянов в звуковия файл.