Повечето върнати дела - за контрабанда и организирана престъпност
Повечето върнати дела - за контрабанда и организирана престъпност / netinfo

Да се възстанови отменената преди 5 години практика за обжалване на съдебните постановления за връщане на дела, поискаха прокурори и съдии по време на изнесеното заседание на Висшия съдебен съвет в Хисар. Според тях това е един от начините за намаляване броя на върнатите дела. Другият е свързан с налагане на практиката на Пловдив за административни наказания на виновните за забавянето на процесите магистрати. 4, 7%са върнатите на прокуратурата дела от началото на годината в Пловдивския апелативен район. В Бургаския те са 7, 4 %. Преобладаващата част от тях са за тежка контрабанда и организирана престъпност, които са и най-обемисти.

При възстановяване на нормата за протестиране на определения за връщане на дела, законодателят трябва да предвиди ограничения -то да става само на една инстанция, както при мерките за неотклонение, и то в максимално кратки срокове, посочи председателят на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова. Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов я подкрепи със статистика - почти половината от обжалваните преди постановления за връщане са били отменени в рамките на 15-20 дни. Връщането на обжалването ще подейства дисциплиниращо на неопитните съдии, които пращат повторно делата в прокуратурата "за всеки случай", казаха и други участници в заседанието.

Според Росен Димов обаче най-сериозният проблем, който води до протакане на дела, е превръщането на отлаганията в бизнес за много адвокати. Ще настояваме съдът да спазва стриктно новата норма, според която в болничните листове на защитниците изрично да е вписано, че състоянието им не позволява явяване на процеса, каза и правосъдният министър Меглена Тачева. Тя обеща - макар и с резерви - да бъдат разгледани предложенията за обжалване връщането на делата преди влизането на промените в НПК в правната комисия на парламента след седмица. Радка Петрова настоя за още една законодателна промяна, свързана с намаляване формализма на наказателния процес - да бъде предвидена възможност технически грешки да бъдат поправяни след внасянето в съда на обвинителните актове.

Прокурори и съдии бяха единодушни, че трябва да спре връщането на дела заради несъществени процесуални нарушения, ако те са се отразили съществено върху правото на защита и не са оказали влияние върху произнесената присъда.

Росен Димов пък призова колегите си в страната да не бъдат "толкова добри шефове", а атестационните комисии - толкова щедри при оценяването на магистратите. Той припомни, че миналата година 43-ма пловдивски прокурори бяха наказани с орязване на допълнителното материално стимулиране заради забавени дела и поиска ВСС да въведе тази практика в цялата страна.

Радка Петрова поиска в НПК да бъде предвидена и процесуална възможност за поправяне на техническите грешки след внасяне на обвинителния акт в съда.