/ iStock/Getty Images
Полицията издирва копачи на криптовалута, крали ток за хиляди левове. Те избирали отдалечени места в Пловдивско, за да се вържат нелегално за електрическата мрежа.

Разкриха високотехнологична кражба на ток от варненски хотел

Сериозните сметки за ток са основен разход при този вид бизнес. От EVN са установили три случая на подобни кражби в селата Марково, Скобелево и Йоаким Груево.

"Преди дни техници на Електроразпределение ЮГ при рутинна проверка се натъкнали на контейнер, свързан незаконно към трансформатор в края на село Марково", съобщи Здравко Братоев от отдел „Управление на мрежата" в EVN-България.

Биткойн надмина 11 000 долара, продължава да се покачва

"Контейнерът представлява на пръв поглед фургон, който издава шум. Апаратурите вътре са специфични компютри с мощни захранвания и видеокарти, които съответно добиват криптовалутата", уточни Братоев.

Какво е криптовалута, Биткойн и какво можем да си купим с тях?

Контейнерът е бил снабден с климатизация, камери за видеонаблюдение и дори охранителна система, като всичко се следи онлайн. Все още се изяснява колко време криптокопачът е работил, скрит в гората.

Обвиниха двама българи в САЩ, създали криптовалута, смятана за измамническа

Полицията е иззела апаратурата, тече разследване, за да се установи кой е собственикът. В земята още личи къде е вкопан захранващия кабел, както и разпръсната наоколо изолация, с която се е скривал шумът.

Според специалисти, такъв контейнер консумира електричество, достатъчно за 300 домакинства дневно, или между 2500 и 4000 kW/h. Кметът на село Марково Пламен Кабаков не е забелязал нищо съмнително в района.

Нова опасност: Използват смартфоните за „копаене” на криптовалути

Той обаче разбира от криптовалута: "Най-големият разход в подобно нещо e електроенергията. Доста фирми предлагат устройствата напълно безплатно, само и само да може да работиш в тяхна полза", казва Кабаков.

Те обаче пазят в тайна клиентите си, тъй като самата идея на криптовалутата, е да не се знае кой стои зад разплащането. От следващата седмица енергодружеството започва разяснителна кампания сред кметовете по селата, за да могат да разпознават нарушителите и да сигнализират.