Подобряват организацията при предаване на бюлетините пред Областна управа
Подобряват организацията при предаване на бюлетините пред Областна управа / Дарик архив

Изборните материали за балотажа са под постоянна полицейска охрана, която ще продължи до приключване на вота, увериха от пресцентъра на полицията. Създадена е организация за охрана и на общо 1010 секционни избирателни комисии. Те са разположени на 437 изборни места, като за целта са ангажирани 850 служители от всички структурни звена на МВР.

В изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица и такива в нетрезво състояние. При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции.

Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. Изборните материали ще се транспортират с полицейски съпровод, от получаването им от общинските администрации, до всяко място за гласуване. За осигуряване безопасността на движението и охраната на изборните материали при предаването им след изборния ден, е създадена временна организация на движението в районите на двете районни избирателни комисии.

За 16 РИК в района на Международен панаир Пловдив: ограничаване спирането и паркиране на МПС по бул. “България ” - юг в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата” за времето от 19:00 часа до приключване дейността на РИК № 16 по приемане на изборните материали.

За 17 РИК в района на Областна администрация Пловдив: забрана за движение на МПС по бул. “6-ти септември” в участъка от бул. “Васил Априлов” до бул. ”Копривщица”, както и по ул. ”Младежка” в участъка от кръстовището с ул. ”Пенчо Славейков” на изток, от 19:00 часа до приключване дейността на РИК № 17 по приемане на изборните материали. Цитираният участък от булеварда ще се използва за временен охраняем паркинг на МПС, с които пристигат секционните избирателни комисии от областта. Забраната ще бъде отменена своевременно след отпадане на необходимостта, но не по-късно от 06.00 часа утре.

От всички общини е създадена организация за превозване членовете на СИК с изборните материали до 16 и 17 РИК, под полицейски съпровод и охрана. Охраната на длъжностните лица от СИК и изборните материали ще продължи по време на престоя им в РИК за обработка на протоколите и ще завърши до предаване на изборните материали в общинските администрации за съхранение.

Засилен е контролът върху общоопасните средства за недопускане на престъпления с такива при подготовката и произвеждането на изборите. На видно място пред всяка от избирателните секции ще бъдат изнесени телефоните за връзка и подаване на сигнали до териториалните районни управления на Министерството на вътрешните работи.

От ОДМВР – Пловдив съвместно с Окръжна и районна прокуратура е създадена организация за извършване на проверки по всички постъпили сигнали за извършени престъпления срещу изборните права на българските граждани. Обособени са специализирани групи за незабавни действия по изясняване на фактическата обстановка и разследване .

Припомням, че работи и открита линия за получаване на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборните права. Информацията се приема на тел. 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg.

Поради ниските температури и очакваните лоши атмосферни условия в изборната нощ, с цел подобряване условията за престой и изчакване на реда им от членовете на СИК пред 17 РИК, от всички общини в Област Пловдив ще се търси съдействие да бъдат предупредени членовете на СИК, носещи изборните материали в 17 РИК, да изчакат реда си в охраняваните от полицията превозни средства, паркирани в охраняваната зона. Едва след наближаване на реда им, същите да излизат от превозните средства и да се нареждат пред пропуска.