Отиде си голямата актриса Надя Тодорова
Отиде си голямата актриса Надя Тодорова / Дарик архив
Отиде си голямата актриса Надя Тодорова
87858
Отиде си голямата актриса Надя Тодорова
  • Отиде си голямата актриса Надя Тодорова

Тази сутрин на 90-годишна възраст в болница в Прага е починала голямата българска актриса Надя Тодорова. Тъжната вест е съобщила дъщеря й Антоанета Теменугова на администрацията в община Асеновград.

Актрисата, която е родом от Асеновград, от години живееше при дъщеря си в Чехия. Краят на живота й настъпи след продължително боледуване.

Надя Тодорова, известна като "голямата актриса с малките роли", е родена на 1 ноември 1925 г. Тя започва да играе през 1946 г. първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик.

Дебютът си пред камерата прави през 1974 г. с филма "Трудна любов". След това участва в над 30 филма, между които са "Записки по българските въстания", "Снаха", "Господин за един ден", "Куче в чекмедже" и др.

Надя Тодорова ще бъде запомнена и с култови реплики от филмите "Дами канят", "Двойникът", "Опасен чар", "Адио, Рио", "Войната на таралежите" и много други.

Дарик изказва съболезнования на близките и роднините на голямата българска актриса.

Желанието на Надя Тодорова е било да приключи земния си път в любимия Асеновград, където е родена и е преминала младостта, а ѝ и живя доскоро.

Поклонението пред актрисата ще бъде на 24 юни (петък) от 15:00 до 17:00 часа във фоайето на НЧ „Родолюбие” в Асеновград, след което ще бъде отслужено и опелото. Погребението ще бъде от 18:00 часа в Гробищния парк на ул. ”Цар Иван Асен II” (стари гробища).

В прикачения звуков файл може да чуете интервю с Надя Тодорова от 2003г. на покойния колега Янко Атанасов.