Още само три дни за описи на щетите върху реколтата
Още само три дни за описи на щетите върху реколтата / netinfo

Само три заявления за описване на щетите от наводненията са подадени до момента в Областната земеделска служба в Пловдив, съобщи в предаването Дарик кафе нейният директор Стефанка Цонева. 57 пък са молбите за компенсиране на пораженията от сушата преди това. Според подадените заявления засегнати от липсата на дъжд до преди седмица са 100 000 дка есенници, което е една четвърт от площите в Пловдивско. Най-много пострадали производители има в Брезово, Раковски и Калояново. От потопа пък най-големи са поражения върху реколтата в общините Марица и Съединение, посочи Цонева.

Първоначално определеният от Министерство на земеделието срок за описване на щетите изтича в събота. От пловдивската служба са поискали удължаването му за площите, пострадали от наводненията, тъй като в първите дни нямаше достъп до част от земите, а и пострадалите бяха заети с отводняване на домовете си.

10 000 дка с пшеница и ечемик са унищожени в землището на Войсил, според молбите за компенсации на двете кооперации там. За получаването на обезщетение, чийто размер ще бъде определен от Управителния съвет на фонд “Земеделие”, няма значение какъв род е пострадалата култура, подчерта Цонева.

Така тя отговори на зеленчукопроизводители, които се оплакаха, че макар да са най-пострадали, секторът им не се подпомага от фонда и не е компенсиран при предишните наводнения.

Загубил съм 200 000 лв от 40 дка унищожени моркови и 30 дка пипер в землището на Брестник, но няма да си губя и времето с подаване на молби за оценка на щетите, заяви един от големите производители в региона – Димитър Конзуров.Той не вярва да получи и стотинка компенсация.

Чуйте още от прикачения файл