Оранжев код в шест области заради силни дъждове
Оранжев код в шест области заради силни дъждове / Sofia Photo Agency, архив

За 16 септември в шест области е обявен оранжев код за дъжд. Това са областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Монтана, Враца и София - област. Жълт ще бъде кодът за дъжд в дванадесет области - Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.

През целия ден ще има нови валежи. Обявен е оранжев код на места с очаквани сумарни количества между 30 и 40 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие.

Оранжевият код алармира, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания.

„Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи", предупреждават от екоминистерството.

В 12 области е обявен жълт код за дъжд, като през целия ден ще има нови валежи. Сумарните количества в тези области ще са между 20 и 30 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно.

В резултат на очакваните валежи и повишената почвена влага днес се очаква значително повишение на нивата в басейните на реките Арчар и притокът й р. Салашка; Лом в горното й течение (притокът й Краставичка); Огоста в горното й течение (притоците й Превалска и Мартиновска); Малък Искър; Марица в горното й течение и притоците й Яденица и Чепинска. Оперативното звено в МОСВ продължава да е активирано.