Официално отварят Малката базилика за туристи
Официално отварят Малката базилика за туристи / снимка : dariknews.bg/ архив

Малката базилика ще отвори официално врати за туристи от днес, съобщи за Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев. През целият ден входът ще бъде безплатен, но през останалото време ще се плащат по 5 лева на човек. За групи цената е 3 лева, а за ученици 2.

За първи път Малката базилика отвори врати за посетители през миналата година за Нощта на музеите и галериите, 25 години след откриването й . Археологическият паметник, чиято реставрация започна през 2010-та година, представлява много добре запазени мозайки от края на IV век, разположени на над 100 кв.м. В момента съоръжението е покрито и разполага със система за климатизация и осветление, които да запазят целостта му. Баптистерият, който се намира в археологическия комплекс, е единственият консервиран, реставриран и експониран паметник от този вид в България. Писцината, където се извършвало кръщението, е с формата на кръст. На многоцветна подова мозайка има изящни изображения на елен, гълъби и други християнски символи. С това оформление базиликата функционира до края на VI в.

Малката базилика е била разположена в източните покрайнини на античния град, непосредствено до вътрешното лице на крепостната стена с кула от  II - IV в. По план тя е трикорабна. Има една апсида и притвор. Общата дължина на базиликата, заедно с апсидата, е 20 м., а ширината и е 13 м.