Няма корупция в данъчното в Пловдив
Няма корупция в данъчното в Пловдив / снимка: Даниела Субашева

Твърденията за наличие на корупция в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Пловдив по повод случая със счетоводителката Величка Драгиева, измамила седем пловдивски фирми, присвоявайки парите за осигуровки на служителите им, не почиват нито на конкретни факти, нито на здрава логика. Това заяви днес Николай Брънчев, директор на ТД на НАП в града. Вътрешната проверка в данъчната дирекция не е показала нарушения на правилата на работа и разпоредбите на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс /ДОПК/, допълни Брънчев.

След анализ на издадените удостоверения на седемте фирми за периода 2004-2007 година, е било установено, че на петима от седемте жалбоподатели са издадени общо 17 удостоверения за липса и наличие на данъчни и осигурителни задължения. В шест от случаите, засягащи трима от собствениците на фирми, са издадени удостоверения със задължения. След издължаване, на фирмите са издадени нови удостоверения за липса на дългове към НАП. На практика обаче данъчната дирекция няма пълна информация за състоянието на дълговете на тези фирми, защото Величка Драгиева не е подавала необходимата информация в персоналния регистър и осигурителни декларации. Данъчни ревизии в седемте предприятия установяват какви са задълженията на собствениците им. Някои от ревизиите са приключили и в един от случаите са открити дългове за осигуровки на стойност 100 хил. лв., които са погасени, стана ясно днес.

Престъпна небрежност е фактът, че парите за осигуровки са давани на ръка на счетоводителката, за да ги внася в НАП. Задълженията при нас се плащат единствено и само по банков път, заяви Георги Търновалийски, директор на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението”.

Вчера пред Дарик директорът на НОИ Пловдив Розалия Джинева заяви, че не са издавани удостоверения за липса на задължения за осигуровки на седемте фирми, както те се оплаках в Антикорупционня съвет, оглавяван от областния управител. Срещу счетоводителката Величка Драгиева, която е обслужвала и седемте фирми, има заведени три преписки в прокуратурата.