Новите заплати на общинарите в Пловдив гонят 700 лева
Новите заплати на общинарите в Пловдив гонят 700 лева / netinfo

Средната заплата в общинската администрация в Пловдив, както и тази в други големи общини като Русе, Варна и Бургас, гони 700 лева, тъй като в тях са извършени необходимите 12% съкращения. Това изявление на министъра на държавната администрация Николай Василев в Смолян удиви пловдивските чиновници. От 1 юли средната заплата скача от 550 на 643 лева, потвърди обаче главният финансист на общината Наталия Делчева.

Общинарите още не са получили 16-процентното увеличение, тъй като не е публикувано постановлението на правителството. Най-вероятно “горниците” ще бъдат изплатени през октомври накуп за 4 месеца, каза Делчева. Тя подчерта, че това е среден размер и малко по-голямият от обичайните 10% ръст се дължи на закриването на щатове с по-ниско възнаграждение. Реални съкращения на чиновници обаче няма, реагираха преди време съветници от ДСБ и БСП като посочиха, че съкратените от издръжка за сметка на държавния бюджет бройки се прехвърлят на издръжка на общината.

Министър Николай Василев обаче даде Пловдив сред общините – отличници и подчерта, че съкращаването на още раздут персонал е пътят за увеличение на заплатите и задържането на добри специалисти в общините. В Смолян, където направените съкращения са 3%, средната заплата в администрацията е 497 лева, направи съпоставка министърът.

Министерството на държавната администрация ще иска пари от бюджетния излишък, за закупуването на техника за селските администрации, защото в България все още има много кметства без нито един компютър. Най-фрапиращо според министъра обаче е положението с компютъризацията на полицията и съдебната система, където е належаща доставката на поне 3000 компютъра. На въпрос колко милиона са необходими за техника, министър Василев цитира Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече”, но не посочи конкретна сума.

Информация на Мария Троева и Николай Райшинов