Нова социална стратегия изготвят в Смолян
Нова социална стратегия изготвят в Смолян / снимка: Адриан Кулев

Стартира изработването на нова областна стратегия за социални услуги 2016-2020 в Смолян. Началото и бе дадено на първата работна среща, ръководена от заместник-областният управител Андриян Петров.

Представен беше доклад-анализ по проект „Съвместна стратегия за социална защита на уязвимите социални групи”. ”Анализът, който ние възложихме в рамките на проекта GIMMIE SHELTER ще ни бъде като настолна книга, на която да стъпим, за да изготвим Областната стратегия за новия програмен период 2016-2020” , каза заместник-областният управител Андриян Петров.

"Новата стратегия е много важна за съживяване на региона”, допълни Петров. Директорът на РДСП-Смолян Сийка Иванова, представи предимствата и недостатъците на социалната система в региона. Иванова отбеляза, че за стабилността на социалната система и устойчивостта на постигнатите резултати е важно триединството между държавата, общините и НПО. За области, като Смолянска, в която има близко разположени една до друга малки общини, като Доспат и Борино, Неделино и Златоград, Мадан и Рудозем, е ефективно да се развиват междуобщинските услуги.

В дискусията присъстващите споделиха своя опит от практиката. Изработен бе и оперативен план за създаване на Новата областна стратегия в социалните услуги, която трябва да бъде приета и разписана до 20 март 2016 г.