Над 350 училища носят името на Христо Ботев
Над 350 училища носят името на Христо Ботев / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Дарик кафе за Христо Ботев
80192
Дарик кафе за Христо Ботев
  • Дарик кафе за Христо Ботев

Над 350 училища носят името на Христо Ботев и те са най-многобройни сред учебните заведения с имена на националните ни герои. Това  съобщи в ефира на Дарик наследникът на великия революционер Боян Ботйов. Правнукът на генерал Кирил Ботев е начело на общонародна  фондация, сред чиито основни задачи са контактите с българското училище. Ботйов определи  2-ри юни като най-тъжния и едновременно с това най-славния ден в календара на историята ни.

Междувременно кметът Калофер Румен Стоянов припомни, че учениците от пловдивското училище „Христо Ботев“  събират средства за мемориалния комплекс в родния град на поета- революционер и тази инициатива  продължава до 1-ви ноември. Тогава ще стане  ясно колко са събраните срредства и за какво точно ще бъдат оползотворени.

Няма опасност самият паметник на Ботев в Калофер да падне, но целитя мемориален комплекс трябва задължително да се ремонтира, категоричен е Стоянов. По думите му  там има напрежение на земните маси и това е причината за разместването на стъпълата към монумента.

На този етап големите фуги са запълнени с подръчни материали, но има опасност около каменните блокове около шадравана, каза кметът на родния град на Ботев.

Пловдивските малчугани в предучилищна възраст се замислят кой е Ботев,  но повечето ученици не се притесняват да отговорят, показа анкета на Дарик. Изключение правят тези, които предпочитат да сърфирата  социалните мрежи. Момичета, седнали на пейка до паметника на Ботев в Цар-Симеоновата градина със смартфони, не искат дори да помислят за загиналите герои извън учебно време.

Възпитаниците на Основно училище „Екзарх Антим Първи“ в Пловдив  учат с удоволствие и гордост за делото и творчеството на българския революционер. Откъси от „Хайдути“ и „На прощаваме“ рецитират шестокласничката Петра Кралева и Илиян Павлашки  от седми клас.

Над 350 училища носят името на Христо Ботев
netinfo

Чуйте още по темата в прикачения звуков файл от предаването Дарик кафе с водещ Митко Лишев