Над 30 предписания за нарушения в училищни столове и лавки
Над 30 предписания за нарушения в училищни столове и лавки / dariknews.bg/ архив
Над 30 предписания за нарушения в училищни столове и лавки
49272
Над 30 предписания за нарушения в училищни столове и лавки
  • Над 30 предписания за нарушения в училищни столове и лавки

25 предписания е издала Областната дирекция за безопасност на храните от началото на учебната година в пловдивски училищни столове и лавки. Това съобщи в интервю за Дарик д-р Атанас Нейков от пловдивската структура на агенцията за храните. Предписанията са направени заради неспазване на наредба от септември миналата година, която регламентира специфични изисквания за безопасността на храната, предлагана в детски заведения. Издадени са и 6 предписания за пропуски в сградния фонд и оборудването на обектите.

Храните предназначени за деца и ученици не трябва да съдържат добавки или така наречените „Е"-та, увери д-р Атанас Нейков. Той беше категоричен, че според една от наредбите, влезли в сила през последните години, освен символът, включващ буквата „Е" и съответния индекс, трябва да пише и наименованието на добавката. Като пример може да бъде посочен посладителят аспартам - Е-951.

Санкциите при открити несъответствия варират от 500 до 1000 лв. При повторно неспазване на изискванията глобата е от 1000 до 3000 лв. При по-сериозни нарушения се затварят обекти, а собствениците могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Чуйте и от прикачения звуков файл.