Мъжете, ограбили златарски магазин в Пловдив, остават в ареста
Мъжете, ограбили златарски магазин в Пловдив, остават в ареста / снимка: Виктор Кадири/

 22-годишният Тодор Николов и 27-годишният испанец Кристиян Веласко остават в ареста.Това постанови днес Пловдивският окръжен съд. Двамата са подведени под отговорност за това, че на 28 април нахлули в златарско ателие на ул." Пере Тошев" и заплашили с газов пистолет и нож собствениците на магазина. След като взели златни накити на стойност около 35 000 лева побягнали в неизвестна посока. Собствениците на магазина, братята Детелин и Димитър Недеви последвали грабителите, при което се сборичкали с тях и произвели няколко изстрела с газови пистолети помежду си. В престрелката единият от собствениците е получил леки наранявания.

 Пред съда днес Николов, който е безработен и с основно образование, изрази съжаление за постъпката си, оправдавайки се с това, че е наркозависим и му трябвали пари. Той вече е осъждан веднъж на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок за държане на наркотици.

 Испанският му съучастник, който е роден в Лас Палмас, но живее в Барселона, също се извини за постъпката си. Той разказа, че дошъл в България да работи, но не му платили и затова се принудил да извърши престъпното деяние. Веласко, който възнамерявал да се жени за сестрата на Николов, дори предложи на съда да работи доброволно за обществото и общината, само и само да не влиза в затвора.

 За престъплението, в което двамата са обвинени, законът предвижда от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна, уточни прокурорът Борис Мендев.