Мутафчиев: Абсурдно е БСП да иска провал на кмета на Раковски
Мутафчиев: Абсурдно е БСП да иска провал на кмета на Раковски / netinfo

Пътят Пловдив – Раковски ще бъде реконструиран след възстановяването на падналия мост на р. Стряма, чието проектиране вече започна, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев при срещата си с жители на Раковски. Той обясни, че е безсмислена рехабилитация на шосето, преди тежките машини да си свършат работата по изграждането на нов мост, който ще бъде в близост до съборения след наводнението миналата година. И новото съоръжение ще се срути, ако не спре незаконното изгребване на инертни материали от реката, предупреди бившият кмет Иван Лачев. Според него на денонощие се товарели по 50 камиона и това застрашава от пропадане и газопровода.

Министър Мутафчиев не прие критиките на председателя на Инициативния комитет за спасение на Раковски Йосиф Делгянски, че правителството не отпуска пари за инфраструктура на региона. Само през миналата година държавата е дала 8 млн. лева за индустриалната зона и за ремонти на шосета, посочи Мутафчиев и добави, че обходния път през „Чекерица”, който заобикаля срутилия се мост, е завършен в максимално кратък срок.

Мутафчиев отрече подозренията на противниците на кмета Франц Коков, че на местната община не се отпускат пари за най-болния проблем – липсата на канализация, за да бъде провален каращия трети мандат Коков на следващите избори. Тази теза е толкова абсурдна, колкото и предишната за дискриминация на хората с католическо вероизповедание, коментира Мутафчиев пред Дарик. Той препоръча съветниците да проверят първо как се разходват 9-те млн. лева от бюджета на града, тъй като при такава сума улиците в малката община не би следвало да бъдат в трагичното състояние, което са в момента. Преди месец Инициативният комитет за спасение на Раковски изпрати декларация до премиера Станишев с 4000 подписа с настояване в следващите 5 години на града да бъдат отпуснати на траншове 200 млн. лева, колкото е годишният бюджет на Пловдив.

Според Мутафчиев, местната власт се опитва да избяга от отговорностите си и чака само на държавата, без да проявява никаква инициатива в писането на проекти. С проекти едва ли ще осигурим 21 млн. лева , необходими за ликвидирането на отходните ями, опонира Делгянски и посочи, че за строителство на канализация тази година са предвидени едва 1, 8 млн. лева.

Община Стамболийски, където кметът не е от БСП, е внесла от началото на годината 18 проекта за финансиране по различни програми, с кмета на Асеновград, който е от ГЕРБ договорихме съвместно изграждане заедно с НК”Железопътна инфраструктура” на нова автогара, а от Раковски липсва всякаква инициатива, каза в отговор Мутафчиев.