Липсват православни свещеници
Липсват православни свещеници / снимка: static.panoramio.com
Липсват православни свещеници
75948
Липсват православни свещеници
  • Липсват православни свещеници

Има голяма нужда от кадри в Българската православна църква. В страната има около 1000 духовници, като се има предвид, че 84 % от населението ни се определя като православни християни. Това заяви пред Дарик радио ректорът на Пловдивската  духовна академия „Свети Свети Кирил и Методий“ ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. По думите му, броят на българските свещеници е малък и в сравнение с поместните  църкви в Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Русия.

Липсата на кадри и заниженото качество на обучение в богословските факултети и университетските катедри по теология са основните причини за създаването на Православната духовна академия, заяви зам.-ректорът Димитър Мирчев. Според него архиереите на църквата са били лишени от достъп до тези учебни звена и възможността да упражняват контрол дали преподавателите там са православни, протестанти или сектанти.

Свещениците в Пловдивската епархия са около 270 души, но има дефицит на монаси в манастирите. Във висшето учебно заведение има 47 задочници и 20 редовни студенти. Сред тях са компютърни специалисти, педагози, икономисти и украински духовник. В задочната форма се обучават 15 жени, а мъжете в зряла възраст имат желание да се оттеглят в манастирите, след като завършат.

Православната духовна академия „Свети Свети Кирил и Методий“ е създадена в Пловдив в края на 2013-та година с решение на Светия синод на Българската православна църква и нейният духовен наставник е Пловдивският митрополит Николай.