Купувачът на Градски транспорт ще обжалва неустойки
Купувачът на Градски транспорт ще обжалва неустойки / netinfo

Мажоритарният собственик на „Градски транспорт” Ангел Батаклиев ще обжалва в съда неустойките, които надзорниците се готвят да му начислят за неизпълнено задължение за инвестиции. Това заяви самият той, след като стана ясно, че е възможно да бъде глобен с 1,5 милиона.

В приватизационния договор няма стойностно изражение на инвестицията, която трябва да направя, аргументира се Батаклиев. Според него в документа е фиксирано единствено задължение да осигури 60 автобуса на възраст до 5 години, без да е посочена минимално изискуема обща стойност на колите. Предвидената за неизпълнение неустойка от 20% може да бъде начислена само след оценка на неизпълнението, направена от 3 вещи лица, показа проверка на Дарик. Експертите обаче трябва да бъдат посочени и одобрени и от двете страни по договора – т.е. и от купувача, и от надзорниците на Пловдивската общинска агенция за приватизация.

Батаклиев твърди, че приватизационният му договор не изисква автобусите, които инвестира в „Градски транспорт”, да са негова собственост. Фактът, че „Градски транспорт”, а не фирмата –купувач „Транс сити” плаща лизинга на 60-те нови автобуса е основният аргумент на част от надзорниците, че Батаклиев не е изпълнил инвестицията. Не може да бъде инвестиция нещо, което не е за сметка на купвача, а на приватизираното от него дружество, твърдят юристи и посочват, че по делото за несъстоятелност на „Градски транспорт” купувачът му е признат за кредитор със 7, 7 млн. лева точно от дължимите за рейсовете лизингови вноски. Според Батаклиев обаче единственото му задължение по приватизационен договор е да осигури за ползване от „Градски транспорт” 60 автобуса, без да се уточнява чия собственост трябва да бъдат те.