/ Община Пловдив
С богата програма "Празниците на Стария град в Пловдив" тази година ще отбележат 10 години.

Те ще се проведат от 13 до 19 септември и ще бъдат под мотото "Код Памет"

Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ "Старинен Пловдив" ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се "разходка" по Трихълмието на времето и пространството, подчертават от общинския пресцентър.

Три къщи в Старинен Пловдив показват девет самостоятелни изложби

В предстоящото издание на "Празници на стария град" ще могат да се видят любопитни документални изложби, от които ще научите нови факти за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за "магьосникът в текстила" проф. Марин Върбанов. Георги Тошев ще представи книгата "Дневници&Делници" и новия документален филм за Татяна Лолова. Гостите на пловдивския Варош ще преживеят въздействащото изкуство на младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов - живопис и авторски лампи със заглавието "Светлина и петна".

Ще има събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство. С пешеходен тур по стъпките на художниците в Стария град, ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността. За първи път ще се организира работилница за създаване на гайда с майстор Илия Учиков.

Официалното откриване на форума е на 13 септември в 20:30 ч. на Античния театър с концерта "Пловдив в моето сърце" - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и "Почетен гражданин на Пловдив" Христо Кидиков с участието на негови приятели.

"Празници на Стария град" се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2021 година.
БТА