Кметът на Сопот: Пречиствателната станция спря да работи заради саботаж!
Кметът на Сопот: Пречиствателната станция спря да работи заради саботаж! / dariknews.bg/ архив

Пречиствателната станция в Сопот не работи, защото вчера представители на фирмата-изпълнител откраднаха платки и панели, без които станцията не може да функционира. Това каза пред Дарик кметът на Сопот Веселин Личев.

По думите му, двама мъже-българин и чех са влезнали в пречиствателната станция вчера по предтекст, че ще извършват гаранционен ремонт. Вместо това обаче, те измъкнали електронни платки и панели зад гърба на оператора и охраната. Няколко часа след това станцията е започнала поетапно да се самоизклюзва, докато не се е стигнало до това, водата да се излива направо в коритото на р. Стряма.

Аз лично подадох сигнала, че станцията не работи, заяви кметът на Сопот. По думите му, своевременно е уведомил за случая Икономическа полиция и Прокуратурата в Карлово и благодарение на бързите им действия, двамата извършители вече са задържани.

Очакваме до края на деня Пречиствателната станция в Сопот да заработи, но за целта трябва да бъдат иззети откраднатите елементи, защото те не са такива, които просто можеш да купиш от магазина, обясни кмета и категорично заяви, че няма опасност от епидемии и зарази, заради изтичащата вода в р. Стряма.

Според Веселин Личев, мотивът за кражбата се крие в това, че Общината дължи на фирмата-изпълнител сумата от около 3 млн. лв., а сметките й са запорирани от година и половина. След като не са изплатени всички средства на фирмата-изпълнител, независимо че след подписването на акт 15 станцията стана собственост на общината и се стопанисва от ВиК-Пловдив, те смятат, че все още обектът е техен, коментира Личев.

Освен дълговете ни към фирмата, запорирането ни прекъсва изпълнението на 2 проекта, единият от които е по Оперативна програма „Регионално развитие“, обясни кметът.

Освен това от понеделник насам сме подложени на нечуван натиск от страна на съдебните изпълнители, каза още кметът. По думите му, те заплашват с разпродажба на много от имотите в Сопот, както и да разпродадат част от ВМЗ, заради данъците от 3,7 млн. лв., които предприятието дължи на общината.

По думите на кмета, представители на някои политически сили в Община Сопот смятат, че случващото се не е случайност, а има политически привкус и подозират определени фирми в политически слугинаж.