район Северен
район Северен / netinfo
„Празник на билките, слънцето и водата” посрещна гостите на ДГ„Бреза”. Директорът на детското заведение Нели Димитрова приветства кмета на район „Северен”  Ральо Ралев и неговия екип, родителите и близките на децата, които се отзоваха на поканата да видят и чуят малките артисти от подготвителна група, за които това са последни дни в любимата детска градина.
 
Димитрова увлекателно разказа за чудодейните свойства на билките и покани всички да участват в детските игри, да усетят магията на природата. Кметът сърдечно поздрави децата за поканата и не скри любопитството си какъв ще бъде техният празник на билките, защото такъв досега не е бил организиран в район „Северен”.
 
Обяснението на малчуганите не закъсня: в компанията на грижовния доктор Здравко, те рецитираха, пяха и танцуваха за цветя и благодатни плодчета, за лековити билки и тревички. Състезателните игри бяха най-емоционалната част от празника: в първата – „Коя билка съм?” - децата разпознаваха билката по нейната миризма – изпитание, с което всички се справиха въпреки неговата трудност; във втората игра изплетените от тях венчета трябваше да бъдат хвърлени най-далеч, за да бъде определен победителят, а в третата, наречена „Билки да си посадим сами”, малките градинари показаха отлични умения за засаждане на билки, за които обещаха, че редовно ще полагат грижи, за да са напоени и почистени от плевели. Техните родители бяха се погрижили да има разсади от розмарин и мащерка, от лавандула и здравец, а ръководството на детската градина бе  осигурило малки мотички, лопатки и лейки. Така - с разсад, инструменти и работливи ръце - бе поставено началото на „Билкова градинка” в ДГ „Бреза”, на която децата не можеха да се нарадват.
 
В края на празника по стара традиция и децата, и гостите преминаха под красив венец, изплетен от бръшлян и рози – за здраве и късмет, за благоденствие и щастливи дни.