Кметът гази закон в опит да спаси “Ритон”. БОП рови общинари за корупция
Кметът гази закон в опит да спаси “Ритон”. БОП рови общинари за корупция / netinfo
Дознатели от сектор “Борба с организираната престъпност” разследват по разпореждане на Окръжна прокуратура загубата на акциите на фирма “Ритон” и прехвърлянето им на реститута Георги Върбанов. Работата по образуваното досъдебно производство за престъпление по служба е възложено на тях, тъй като има съмнение за корупционни действия, поясни окръжният прокурор Андрей Атанасов. Бездействието на юридическия екип на общината, който миналата седмица бе отстранен, е толкова фрапантно, че поражда подозрения за умисъл, каза и кметът Славчо Атанасов.

За да попречи на новия собственик на акциите да прехвърля стоящите зад тях имоти, кметът забрани със заповед районните кметове да издават скици, удостоверения и данъчни оценки за имоти и терени на фирмата. Зная, че законът ми забранява да отказвам административно обслужване на граждани и фирми, но това е единственият начин да блокираме прехвърлянето на имотите на “Ритон”, призна Атанасов. Юристи обаче бяха категорични, че такъв отказ няма да издържи в съда.

Атанасов  обясни, че е прибегнал към нарушаване на закона, тъй като исканията за запора на акциите няма да спаси активите на дружеството, сред които са ресторантите “Веселото село”, “Бялата воденица”, “Чановете” на Гребната база, кафе-сладкарницата “Римски стадион”, магазини и складовата база на ул. “Арцарица”. Два иска за запор на джиросаните на Върбанов книжа ще бъдат внесени в Окръжния съд. Прокуратурата ще поиска обявяване за нищожно вписването в Търговския регистър на прехвърлянето на акциите. Отделно общината внася искане за запор върху книжата, като целта е Върбанов да не се разпорежда с тях. В късния следобед от общинския пресцентър обявиха, че общината е получила възбрана и върху активите. Върху част от тях обаче има  и предишни запори по друго дело за обезщетение, спечелени от Върбанов, но не срещу общината, а срещу самата фирма "Ритон".

Преди ден пък съдът е отказал да разгледа искане на Пловдивската общинска агенция за приватизиция /ПОАП/ за възбрана едновременно и върху акциите, и върху активите на вече бившата общинска фирма. Според магистратите то е недопустимо, тъй като ПОАП няма правен интерес, макар че в момента тече във ВАС обжалване на приватизационния конкурс за избор на купувач и постъпленията от сделката – близо 2, 5 млн лева, са заложени в годишния план за приходи на агенцията.