И Пловдив посреща вкусовете на света
И Пловдив посреща вкусовете на света / Mall Plovdiv

Пловдив ще бъде един от седемте български градове - домакини на първия по рода си Международен кулинарен фестивал – “България посреща вкусовете на света”.

Фестивалът се организира от Министерство на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 18 чуждестранни посолства у нас. Целта е кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите по света да бъдат събрани по едно и също време в България. Всеки от седемте градове - домакини, между които и Пловдив, ще представи страната ни с типичните за града и региона вкусове и традиции.

От 11 часа, кметът на Пловдив Иван Тотев, посолствата и партньорите на инициативата ще открият “България посреща вкусовете на света” в Mall Пловдив и заедно с пловдивчани ще се включат в първото по рода си гурме събитие от такъв мащаб. Посетителите на фестивала, който се провежда в рамките на един ден, ще могат да се насладят на специална селекция блюда от националната кухня на различните държави и ще си припомнят неподправения вкус на различни традиционни, български ястия. Ще има и дегустация на вина и музикална програма с изпълнения на живо - едно истинско кулинарно шоу. „Кухнята на Пловдив“ ще използва в рецептите си автентичен чувен на 126 години, посетителите ще могат да дегустират повече от 10 различни блюда и питета, характерни за града и региона.

По време на фестивала в Пловдив, известни майстор-готвачи от България, Италия, Мексико, Индия, Венецуела, САЩ и Индонезия ще демонстрират на посетителите неповторимите си кулинарни умения. Специална кулинарна демонстрация е подготвил и известния  шеф Росен Чакъров, който ще прави пълнен картоф с лук.

На специални щандове ще се продават сувенири, изработени от пловдивски деца, които могат да бъдат закупени с благотворителна цел. Приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса ще бъдат предоставени в подкрепа на Фондация „Искам бебе“ – клон Пловдив, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми.