Грипът на сезона ще бъде H3N2 „Швейцария”
Грипът на сезона ще бъде H3N2 „Швейцария” / ThinkStock/Getty Images

„Предполагам, че грипът на сезона ще бъде H3N2 „Швейцария”, защото е по-нов и болшинството от хора нямат защита срещу него”. Това каза пред „Фокус" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му, това което се очакваше още през февруари тази година, беше предречено за Северното полукълбо, че най-вероятните причинители, с които ще се срещаме са гриповете H3N2 „Швейцария”, който е сравнително нов, доказан е 2013 г.

„Другият е „Калифорния” и познатият ни много добре H1N1, познатият като „свински грип” и различните негови разновидности. И се очакваше, че ще има циркулация на един от групата В, така наречения „Пукет”. Сега е малко рано да кажем какво се случва, защото много бързо се променят нещата”, заяви той.

Д-р Ангел Кунчев обясни, че вероятно един от тях ще бъде основният причинител на епидемията. „Този тип грип не е циркулирал, няма изграден имунитетсрещу него, няма антитела. Докато „свинският” грип вече пета година може да се каже, че циркулира. Интересното е, че въпреки това запазва потенциала си все още да предизвиква заболявания”, поясни той.

В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари. Това каза д-р Ангел Кунчев, по отношение на грипната епидемия и новите щамове. „Началото на февруари се достига пик на епидемията, средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна”, заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

„В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип”, обясни д-р Кунчев. Той припомня, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в Софи. „Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното”, посочи д-р Ангел Кунчев. По думите му, в различните години е започвала от Великобритания, Ирландия, Норвегия, Холандия, така и тази година явно от там ще започне.

„Има интересен факт, че всяка година около коледните и новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, както в случая, два пъти по четири, а за хората, които свързват двата празника, дори единадесет дни, се срива статистиката”, подчерта той, защото по това време хората само в краен случай търсят медицинска помощ. По думите му, е ограничен и достъпът до лични лекари, единствено „Спешна помощ” е по-достъпна през този период. „Факт е, че в 51-ва седмица имахме 105 на 10 хил. заболеваемост средно за страната. Тази, която сега изтече падна на 65, което не е реалистично”, добави той. Д-р Кунчев допълни, че сигурни данни какво точно се случва, ще имат след като изтече една пълна работна седмица, например от 4-ти до 8-ми януари. „Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно”, допълни Кунчев.