Файненшъл Таймс: България като инвестиционна дестинация и мост към Китай
Файненшъл Таймс: България като инвестиционна дестинация и мост към Китай / Financial times

„Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), членки на Европейския съюз, могат да привличат повече инвеститори от Китай, благодарение на относителна икономическа стабилност, добре образована и квалифицирана работна ръка и разумни данъци“. Това пише „Файненшъл Таймс“, цитирайки думите на евродепутата Ева Паунова. Според  класацията на водещия световен бизнес ежедневник 29-годишната българка е една от 100-те най-влиятелни личности от Централна и Източна Европа.

Ева Паунова е избрана заради работата й за развитието на дигитална Европа и усилията й за завършване на единния цифров пазар в ЕС, който се очаква да добавя над 400 млрд. евро годишно към икономиката на Европа и да създаде хиляди нови работни места. „Като човек и политик съм мотивирана да помагам на т.нар. „Поколение D” – това са хората, които искат да развиват нови технологии и иновации, казва още Паунова пред Теодор Троев, кореспондент на „Файненшъл таймс”.

Файненшъл Таймс България като инвестиционна дестинация и мост към Китай
netinfo
Паунова е член и на Делегацията за връзки с Китайската народна република към Европейския парламент и според нея „партньорството между ЕС и Китай е от изключително важно значение за задълбочаването на икономическото и геополитическото сътрудничество“. От страниците на „Файненшъл Таймс“ тя поставя акцент върху „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, създадена чрез публично-частно партньорство и обединяваща индустриалните зони, базирани около Пловдив, втория по големина град в България. Евродепутатът посочва ТИЗ като пример за това как проекти могат да работят.

"Целта на ТИЗ е да се подпомогне прилагането на стратегии и технологии, което дава възможност за сътрудничество с международни партньори ", казва тя. „Логистиката на правене на бизнес, която често се различава между Европа и Китай, вече няма да бъде пречка за инвестициите. България и обособената „Евро-китайска зона за икономическо развитие“, част от „Тракия икономическа зона“, ясно предизвиква все по-голям интерес сред китайските инвеститори. Например, най-голямата частна китайска компания, Pacific Construction Group, е избрала България да създаде база за по-нататъшни инвестиции в ЕС", посочва Паунова за „Файненшъл Таймс“.

Файненшъл Таймс България като инвестиционна дестинация и мост към Китай
netinfo

Тя допълва, че в България ще се създаде първият регионален консултативен център за техническа помощ, който ще подпомага бизнеса и общините за изготвяне на проекти за финансиране по „плана ЮНКЕР“ - Европейски фонд за стратегически инвестиции.