Доброволци залагат вещите и дрехите си, за да помогнат на бездомничета
Доброволци залагат вещите и дрехите си, за да помогнат на бездомничета / netinfo

Доброволци организират в Пазарджик днес поредният благотворителен базар в помощ на бездомни животни. За продан ще бъдат изнесени дрехи и вещи втора употреба, повечето от които са на самите организатори. Целта им е така да съберат средства, с които да се погрижат за изоставени на произвола четириноги.

Събитието ще продължи през целия ден пред кафенето срещу бившата автогара в града, съобщиха инициаторите от гражданската организация PAW-Pazardjik. Освен с покупка помощ може да се окаже и с дарение, както и с превод по банков път по сметка в Общинска банка - BIC:SOMBBGSF IBAN:BG49 SOMB 9130 1043 2013 01, Галина Ангелова Медарова, или paypal: annnet@abv.bg.

Ентусиастите периодично организират уличните разпродажби, за да посрещат поне част от разходите на бездомничетата, за които се грижат. Само за кастрирането им плащат по 80-100 лева по тарифите на пазарджишки ветеринари. Отделно – за обезпаразитяване, лечение на инфекции и заразни болести, заради които обикновено са изхвърлени на улицата животните. След това за всяко от тях се търсят осиновители, най-често – в чужбина, тъй като в Пазарджик няма приют.

Такава вероятно ще бъде и съдбата на едно от последните намерени кучета - Ейнджъл. Тя е с краста, имала над 50 кърлежа, счупена лапичка и се налагала операция, направена в Стара Загора. Подобни грижи ще бъдат положени и за Лиза, открита с прежилен от сизал врат и броящи се през козинката ребра. Бен пък е спасен, след като е бил влачен от зли хора, вързан на въже. 

За всяко от десетките животинчета отиват десетки, а понякога и стотици левове, които доброволките не могат да отделят от заплатите си. Затова често търсят помощ от хора, на които съдбата на четириногите в беда не им е безразлична.