До 18 март кандидатстваме за саниране при 20% съфинансиране от МРРБ
До 18 март кандидатстваме за саниране при 20% съфинансиране от МРРБ / netinfo
До 18 март районните кметства приемат заявления на собственици на жилища в многофамилни сгради, за саниране на блокове по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на програмата на ООН за развитие. Това съобщи Цвета Наньова – директор на програмата. Пловдив не успя при миналогодишния проект за саниране на сгради , но тази година отново има шанс, при условие, че всички живущи в блока са съгласни да поемат 80 % от разходите по санирането, а останалите 20% се финансират от МРРБ.

Най-важното изискване за кандидатстване по проекта „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, е собствениците да се сдружат и на Общо събрание да постигнат пълно съгласие за ремонтните дейности. Ако има подмяна на дограма, стойността й ще бъде приспадната, а ако е направена външна изолация и тя не е достатъчна, върху нея ще се наслоява допълнително нова. Между 2000 и 5000 лева ще излезе обновяването на собствениците на едно жилище в зависимост от квадратурата му. Ако собствениците желаят могат да кандидатстват са кредит енергийна ефективонст от една и съща банка.

Четири нови общини с население над 30000 жители са включени в тазгодишния проект на МРРБ. Това са Горна Оряховица, Свищов, Димитровград и Видин.

До момента собствениците на жилища в пет многофамилни сгради в страната успяха да се организират и да спечелят съфинансиране по проекта през 2007 година. Първите постройки ще бъдат завършени до месец.