Диагнозата Детска церебрална парализа не е доживотна присъда
Диагнозата Детска церебрална парализа не е доживотна присъда / снимка: личен архив
Радка разказва за дъщеря си и борбата с ДЦП
88691
Радка разказва за дъщеря си и борбата с ДЦП
Радка разказва за дъщеря си и борбата с ДЦП
  • Радка разказва за дъщеря си и борбата с ДЦП
  • Радка разказва за дъщеря си и борбата с ДЦП

22-годишната Румяна Георгиева от Пазарджик започва рехабилитация, след като през юни се подложи на 20-тата си операция в чужбина за отстраняване на последствията от вродена детска церебрална парализа. Отново с помощта на дарители и без участието на държавното здравеопазване. Последни процедури остават до момента, когато най-после ще може да върви сама, без да се подпира на нечия ръка и без да пада заради по-слабата си мускулатура.

Когато е още бебе, лекарите са единодушни, че тя никога няма да ходи самостоятелно. Чудото обаче става, с цената на много упорство и почти постоянната подкрепа на дарители, помогнали на момичето да плаща лечението си до момента.

Майката на момичето – Радка Станева е изключително борбена и благодарение на това родената с тежки увреждания Руми вече ходи. Появила се на този свят недоносена, в седмия месец. Около година по-късно се установило, че има ДЦП с квадрипареза (на четирите крайника). Борбата за това да има нормален и независим живот продължава оттогава.

Бащата на детето абдикира от задълженията си и имигрира в чужбина. Майката и бебето остават в малката кирпичена къщичка в селото на бащата на Радка, където няма условия дори за здраво дете, камо ли за такова със специални потребности. Младата жена бързо се отърсва от връхлетялата я депресия и тръгва да търси лечение от Момин проход в Пловдив. Никога повече не си позволява да се предаде духом.

След като родителите й умират, остава сама с детето. Премества се в Пазарджик, където е настанена в общинско жилище, за да е по-близо до лечебните заведения и да може да работи. Благодарни са за тази решаваща подкрепа от общината, дала шанс на момиченцето да бъде в подходяща среда и да се развива.

Преди всяка операция се случва едно и също: Радка обикаля фирми и организации, моли за дарения, организира концерти в помощ на Руми. Не е унизително майка да се бори за здравето на детето си, с достойнство отбелязва тя. Според нея родителите на деца с увреждания не бива да се предават и да допускат малчуганите да остават в изолация. Всяко от тях има запазен в различна степен интелект и трябва да се прави всичко възможно той да се развива и надгражда. С времето се установило например, че Румяна има не само съхранен интелект, но и много силна памет. Студентка е в Пловдивския университет, а втората си година е завършила с успех 5,70.

От правилното провеждане на рехабилитацията зависи постигането на максимален ефект в движенията и стабилността на тялото и крайниците на Руми. Процедурите ще се извършват в столичен специализиран медицински център поне 3 месеца. Борбената майка за пореден път е готова да направи и невъзможното, за да осигури необходимата сума за дъщеря си.

Дарителската сметка в ОББ, чрез която всеки може да помогне на Руми, е:

IBAN BG74UBBS80021045296340, титуляр – Румяна Тодорова Георгиева

Още от вдъхновяващата история на Радка и Руми чуйте в аудиото.