Дете е в кома, след като падна в пропаст по пътя за Асеновата крепост
Дете е в кома, след като падна в пропаст по пътя за Асеновата крепост / Дарик архив
Вера Аврионова за състоянието на детето
87082
Вера Аврионова за състоянието на детето
  • Вера Аврионова за състоянието на детето

12-годишното момиче от СОУ „Княз Борис Първи” в Асеновград все още е в кома и с опасност за живота в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив, след като падна в четрътък по обяд по пътя за Асеновата крепост. Това потвърдиха за Дарик от болницата. Инцидентът е станал, когато целият 6 клас се връщал от крепостта.

Заради матурите учениците провеждали спортен празник. Момичето се навело да си върже обувката, но залитнало и паднало край участък на пътя, отремонтиран след пропадането му от свлачищата през зимата, уточниха от полицията.

Момичето има тежка черепно-мозъчна травма, охлузвания по тялото и лицето и е в кома. То е настанено в КАИЛ на апаратна вентилация. За момента лекарите не се наемат да прогнозират, кога момичето ще излезе от комата, но са категорични, че няма да се наложат операции.

Директорът на училището Петър Шиков е написал доклад до общината как е протекъл спортния полуден в СОУ „Княз Борис Първи“. „Нямаме възможност всички деца да спортуват в двора и затова този клас е отишъл до Асеновата крепост“, обясни директорът.

18 деца са били с класната ръководителка. „Познавам добре детето, много неприятен инцидент, много трагично“, коментира още Шиков.

Отговорност за случилото се носят класната ръководителка и директорът на училището, категорична беше зам.-кметът по хуманитарни дейности Мария Вълканова пред Нова тв днес. Тя съобщи, че е получила подробен доклад от директора Петър Шиков как е бил организиран спортния ден.

Няма как децата да бъдат извозвани с автобус, това са ученици от нашия град, които са дошли на разходка, допълни Вълканова. По думите и, както и според другия зам.-кмет Петър Кънев, няма как да се сложат мантинели по целия път. „Там където има възможност са сложени предпазни мантинели, но повече не е възможно. Не може и пътят да бъде пешеходна зона, тъй като той води към 4 села и е единствена пътна връзка“, коментира още Вълканова.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е и Районната прокуратура в Асеновград. Води се дознание за телесна повреда, причинена по непредпазливост.