Десет метрова баница направиха за Коледа в Давитково
Десет метрова баница направиха за Коледа в Давитково / Дарик архив

10-метрова коледна баница изработиха в село Давитково, община Баните. Кулинарното произведение е част от днешните тържества, с които в Давитково започва празненствата по случай Коледа.

Баницата е изработена от 11 пакета готови кори, 33 яйца, 3 кг сирене, литър олио и кисело мляко. „Това го правим за осма поредна година и тъй като нямаме голяма пещ, се налага да печем баницата в 11 отделни тави и после да ги напасваме“, коментира кметицата на селото Севда Чолакова.

В баницата има 157 късметчета, като от тях 17 са паричките, като още толкова са дряновите клончета, а във всички останали са написани оригинални пожелания.„В организацията на празника се включваме всички – децата изработват сурвачки и сувенири, от кметството правим календарчета, дарители ни предоставят чай и вино, а аз, като домакин на селото, приготвям десетметрова баница, за да има за всички”, каза още кметицата Севда Чолакова. Най-забавно е, разбира се, за децата, които посрещат Дядо Коледа на площада. Тъй като няма сняг, той пристигна с каруца, пълна с подаръци, които бабите и дядовците подготвят за своите внуци. Програмата за празника се изготвя съвместно от училището, читалището и кметството. „Чудеса правят учителите в малките населени места с това, което разполагат като ресурс”, каза още кметицата.

Тази година се организира и Коледен базар, в който ще се изложат произведенията на децата. С събраните средства ще се подпомогне Емилиян от с.Стърница, както и за деца в неравностойно положение.