Делото Тодорова срещу Цветанов тръгва на 27 април в Пловдив
Делото Тодорова срещу Цветанов тръгва на 27 април в Пловдив / © снимка: БГНЕС, архив

Делото за клевета, което съдията и председател на Съюза на съдиите в България - Мирослава Тодорова заведе срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов ще се гледа на 27 април в Районен съд Пловдив, съобщи за Дарик говорителят на съда Марияна Кирезиева. Определен е и съдия-докладчик - Екатерина Роглекова, която е шеф на наказателното отделение в районния съд. Решението делото да се гледа на пловдивска територия е на Върховния касационен съд, тъй като Тодорова е съдия в Софийски градски съд.

Съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари. Причината са две последователни интервюта на Цветанов     в които той обвини Мирослава Тодорова в „обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа и за нея като председател на Съюза на съдиите. Конкретният повод са думите на Цветанов на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията: „Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност".

По делото за клевета съдия Тодорова не търси парично обезщетение. Ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5 000 до 15 000 лева.