Данните от Пазарджик не са достатъчни, за да се докаже произхода на чинията
Данните от Пазарджик не са достатъчни, за да се докаже произхода на чинията / netinfo

Данните от предварителното разследване за произхода на сребърната чиния от аукционна къща “Кристис”, които до момента са събрали прокурорите в Пазарджик не са достатъчни, за да се установи автентичността на находката, за която иманярят Найден Блангев твърди,че е намерена в местността Бошулята край Пазарджик – това заяви в интервю пред Дарик радио заместник – министърът на културата Иван Токаджиев. Според него едно министрество не може да се справи с каналите за износ на антики, които действат от много години на територията на страната и извън нея, но министерството на културата ще настоява пред министъра на вътрешните работи и Главна прокуратура разследването за произхода на находката и изнасянето и зад граница да се проведе до край. Министър Стефан Данаилов има уверението на главния прокурор Борис Велчев, че ще се работи активно по разбиване на каналите, по които се изнасят културно-исторически ценности от българските земи и се продават на аукционите в Западна Европа и САЩ – каза още зам.-министър Токаджиев пред Дарик радио. Очаква се до края на годината Народното събрание да приеме новия закон за опазване на културно-историческите ценности, според който, ако една находка не е с ясен произход и не е прозрачна процедурата по придобиването и, притежателят на тази находка ще носи наказателна отговорност. Санкциите ще отговарят на Европейските закони, където наказанията за подобни престъпления са много тежки – уточни още Токаджиев.

Окръжният прокурор на Пловдив отказа да съобщи дали ще съдейства на колегите си от Пазарджик в разследването за произхода на находката от 13 сребърни съда, единият от които трпябваше да бъде продаден на търга в Лондон вчера следобед. Пловдивската следа в канала за препродажба и износ извън пределите на страната на конкретната находка води до колекционера и собственик на антикварен магазин в Пловдив Марин Велков. Според показанията на иманяра Найден Блангев, дадени пред разследващия случая дознател, дилърът Бойко Цветанов от Пазарджик платил 30 000 германски марки за находката, след което същата била изнесена през граница и препродадена в Белград на друг колекционер, именно от пловдивчанина Марин Велков, известен в средите на иманярите като Бай Марин.

До момента единствено Дарик радио успя да открие Марин Велков, който обаче отказа категорично да коментира изявленията на пазарджишкия иманяр, както и това дали е виждал находката и дали е имало подобна сделка. Чуйте / от прикачения звуков файл / какво каза Марин Велков, преди да затвори телефона: