Даниел Вълчев бие звънеца в Хисар по покана на 2 деца
Даниел Вълчев бие звънеца в Хисар по покана на 2 деца / netinfo
Министърът на образованието Даниел Вълчев ще присъства на откриването на учебната година в СОУ “Христо Смирненски” в гр. Хисар. В последния момент той промени намерението си да бъде в пловдивското СОУ “Никола Вапцаров” заради трогателни писма –покани от двама възпитаници на хисарското училище, казаха от протокола на вицепремиера.

Учебната година стартира днес в над 220 общински, държавни и частни училища в Пловдивска област. Вратите на 11 селски училища остават затворени в резултат на закриването на маломерни паралелки. 1550 деца, повечето от които от малцинствата,  са отпаднали през миналата година. 215 учители няма да посрещнат този 15 септември, след като бяха съкратени.

Само в пловдивските училища за пръв път ще чуят школския звънец 2868 първокласници, с 60 по-малко от миналата година. Всички те ще получат по традиция “Патриотичен буквар”, чийто съставител е кметът Славчо Атанасов. Той ще даде старт на учебната година в СОУ “Найден Геров” в Столипиново. Сградата на училището се обновява по проект за саниране на учебните заведения в район “Източен” с 5, 2 млн. лева. Председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев ще бъде в СОУ”Патриарх Евтимий”, където днес се открива кабинет, оборудван изцяло по европейски стандарти. В СОУ “Никола Вапцаров" за 15 септември учениците ще получат интернет пейка, след като администрацията осигури покритие с безжичен интернет в училищния двор. Почетният консул на Русия Георги Гергов пък ще бъде на церемонията в езикова гимназия “Иван Вазов”, по –известна като Руската.

В Асеновград по инициатива на кмета Христо Грудев 620 първокласници ще получат значки с надпис “Обичам Асеновград, обичам България”.