Д-р Вальов е новият управител на КОЦ-Пловдив, онколозите искат оставка
Д-р Вальов е новият управител на КОЦ-Пловдив, онколозите искат оставка / снимки : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив
Д-р Красимир Вальов
80251
Д-р Красимир Вальов
д-р Евгений Динев
Реакцията на лекарите след избора на нов управител на КОЦ-Пловдив
Позицията на юриста на КОЦ-Пловдив Константин Стефанов
Позиция на кметът Иван Тотев
  • Д-р Красимир Вальов
  • д-р Евгений Динев
  • Реакцията на лекарите след избора на нов управител на КОЦ-Пловдив
  • Позицията на юриста на КОЦ-Пловдив Константин Стефанов
  • Позиция на кметът Иван Тотев

С 27 гласа „за”, 21 „против” и 0 "въздържали се", пловдивските съветници утвърдиха д-р Красимир Вальов за управител на Комплексния онкологичен център, след множество дебати и позиции от различните политически групи.

Николай Радев от БСП отбеляза, че в този момент не е подходяща смяната на ръководителя на здравното заведение, а Тодор Кръстев от същата политическа сила определи лекарите като комисията, която трябва да реши с кой ръководител иска да работи.

Общинският съветник д-р Лилия Учкунова призова преди гласуването на общинските съветници, председателят на комисията Илиян Иванов, да изнесе оценките от индивидуалните протоколи на 5-членната комисия, избрала д-р Вальов, но искането за това бе отказано.

Др Вальов е новият управител на КОЦПловдив онколозите искат оставка
netinfo
/Илиян Иванов, председател на 5-членната комисия, оценила двамата кандидати за поста управител на КОЦ-Пловдив/

От своя страна лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева отправи апел към кмета Иван Тотев да даде почивка, в която да влезе в ролята на посредник между комисията и протестиращите лекари, за да се стигне до най-доброто решение. Кметът не уважи искането й, но пред медиците в общинския съвет, той заяви:

"Вие сте прекрасни лекари, но сте политически неопитни" и ги определи като: „политически бебета”, жертва на манипулация. Изказването му предизвика бурни реакции от страна на онколозите. Градоначалникът бе категоричен, че независимо кой ръководи здравното заведение, общината ще работи за развитието му.

Др Вальов е новият управител на КОЦПловдив онколозите искат оставка
netinfo
/Позицията на кмета Иван Тотев, може да чуете в прикачения аудио-файл/

След решението на общинския съвет новоизбраният за управител на КОЦ-а д-р Красимир Вальов също заяви, че ще работи за развитието на онкоцентъра и лекарите трябва да бъдат спокойни, тъй като няма намерение да променя юридическата самостоятелнот на здравното заведение.

"Аз съм зад тях и заедно ще вървим напред", категоричен бе д-р Вальов.

Др Вальов е новият управител на КОЦПловдив онколозите искат оставка
netinfo
/Д-р Красимир Вальов на сесията на Общински съвет-Пловдив/

На излизане от сградата на Общински съвет Дани Каназирева се разплака и заяви пред онколозите: „Съжалявам, не мога да направя повече”, а служителите на КОЦ- Пловдив са категорични, че няма да допуснат новия управител на работа, настояват за неговата оставка и заплашват с молби за напускане.

Мнозинството на Иван Тотев днес се подигра с лекарите и сестрите от Онкологичния център. Надменно и насила управляващите смениха директора и отказаха дори да говорят с хората. Предпочетоха да разделят лекарите и да създадат конфликт там, където го няма. Можехме да спрем това решение и да постигнем компромис в интерес на лекарите и техните пациенти. Но те избраха силовия политикански подход. Срам ме е от това действие на Общинския съвет, но този път срамът не е достатъчен. Категорични сме, че това трябва да спре, категорична е Дани Каназирева.

Решението на Общинския съвет е безобразие, такова бе и изказването на кмета Иван Тотев и е време да си ходи, заяви пред Дарик д-р Ваня Балева.

Според онкологът д-р Евгений Динев пък, политическите интереси са в основата на взетото от местния парламент решение за смяната на досегашния управител д-р Калин Калинов.

/Цялата позиция на д-р Евгений Динев, чуйте в прикачения аудио-файл/

Др Вальов е новият управител на КОЦПловдив онколозите искат оставка
netinfo
/Д-р Евгений Динев с изявление пред общинските съветници преди утвърждаването на д-р Вальов за управител на КОЦ-Пловдив/

Председателят на комисията, направила избора за нов управител на КОЦ-Пловдив, Илиян Иванов, обясни пред Дарик, че считано от утре Общинският съвет следва да изпрати решението за класирането на участниците в 5-дневен срок, след който те от своя страна, ще могат да обжалват в 3-дневен срок.

Ако някой от двамата кандидати обжалва решението, то ще бъде разгледано на някоя от следващите сесии на Общински съвет. Независимо дали има жалба или не, Общината трябва 2 седмици след изтичането на тридневния срок за обжалване, да подпише договора с д-р Вальов.

Юристът на здравното заведение Константин Стефанов бе категоричен пред Дарик, че решението на общинкия съвет ще бъде обжалвано.

Др Вальов е новият управител на КОЦПловдив онколозите искат оставка
netinfo

Десетки служители на онкодиспансера в Пловдив излязоха отново на протест тази сутрин пред Общинския съвет. За пореден път те изразиха недоволството си срещу провелия се миналата седмица конкурс за нов управител на Комплексния онкологичен център. Медиците са категорични, че при смяна на  досегашният управител д-р Калин Калинов бъде сменен, ще продължат с протестите.

Тази сутрин те посрещнаха с ръкопляскания общинските съветници. Точката за Комплексния онкологичен центъра се разгледа в началото на днешната сесия. Залата на местния парламент бе пълна със служители на здравното заведение.