Бутат 100 незаконни постройки в Столипиново
Бутат 100 незаконни постройки в Столипиново / dariknews.bg/архив

Над 100 незаконни обекта в ромския квартал Столипиново ще бъдат премахнати  в началото на месец февруари. Очаква се акцията да започне при затопляне на времето. Става въпрос за незаконни гаражи и паянтови постройки, съобщи за Дарик районният кмет Николай Чунчуков.

През последните години не се допуска ново строителство в Столипиново, уточни той. За премахване на незаконните домове на ромите обаче, които са строени в годините назад, държавата (респективно общината) трябва да осигури временно жилище на тези, които остават без дом.  В противен случай се губят заведените от ромите дела в Административния съд иобещетенията се плащат от всички нас данъкоплатците, обясни районният кмет.

Генерално проблемът не може да бъде решен, без подкрепата на държавата и това се обсъжда вече повече от 20 години. Районната администрация има възможност  само да ограничи и забрани подобно строителство, категорчиен е Чунчуков.

Официалната статистика сочи, че населението на Столипиново е 50 000 жители. По думите на Чунчуков данните съобщени от Антон Карагьозов, че в квартала живеят  около 80 000 души, са доста завишени. Не се изключва вероятността обаче да има временно пребиваващи, които не са регистрирани по постоянен адрес.

Въпреки, че през 2015-та година администрацията на “Източен” изчисти всички незаконни сметища, от началото на тази година са получени сигнали за нови две на бул.”Марица-Юг”. Те също са премахнати вече, но проблемът остава тъй като, освен жители от Столипиниво, пловдивчани и от други квартали на Пловдив намират удобно място, за да изхвърлят боклуците си там. Забелязва се, че изхвърлените отпадъци на тези места, са предимно строителни. От администрацията предупреждават, че при установени нарушители, глобите са до 1000 лева за физически лица и до 3 500 за фирми и организации.

Столипиново е кварталът с най-ниска битова престъпност в Пловдив през 2015-та година, отчете още кметът на район “Източен” Николай Чунчуков.