Безплатни посещения на Малката базилика
Безплатни посещения на Малката базилика / снимка: Дарик радио Пловдив
Безплатни посещения на Малката базилика
72203
Безплатни посещения на Малката базилика
  • Безплатни посещения на Малката базилика

Безплатни посещения на Малката базилика ще има веднъж месечно за определени групи посетители, съобщи кметът Иван Тотев. Всеки първи четвъртък от месеца ученици, студенти и пенсионери могат да посетят свободно реставрирания античен обект.

Древните мозайки ще могат да се видят без билет за вход и по време на нощите на музеите и галериите през май и септември.

За шестте почивни дни за Гергьовден археологическият паметник е посетен от над 1 500 души. Две трети от тях са посетили безплатно базиликата на 4 май.

Междувременно стана ясно, че за реставрацията на Одеона кандидатстват четири фирми. Предстои подмяна на седалките, ремонт на сцената и хидроизолацията. Дейностите са на стойност 300 хил. лв. Очаква се до септември обектът да бъде отворен за посещения.

Избрани са и изпълнители за ремонта на къща „Клианти“ и още шест къщи в Стария Пловдив.

Малката базилика отвори официално врати за туристи в първия ден на май, но прие първите си посетители за Нощта на  музеите и галериите през есента на 2013-та.

От масивна стъклена платформа в  базиликата на бул. „Мария Луиза“ се виждат запазени мозайки с изображения на елен, гълъби и християнски символи от края на IV век.