50% от децата, приемащи ежедневно флуорно мляко, нямат кариеси
50% от децата, приемащи ежедневно флуорно мляко, нямат кариеси / netinfo
Двойно е нарастнал броят на деца без нито един кариес сред приемащите ежедневно флуорно мляко, сочат данните от 2007 година, сравнени с тези от 1995 година, съобщи доктор Емилия Илиева от Медицинския университет в Пловдив.

Програмата за флуорна профилактика се провежда от 19 години. В нея, през миналата година са включени 10173 деца от 61 детски градини, една частна забавачка и 15 ясли.

През 1995 година децата, пиещи флуорно мляко в детската градина, които нямат нито един кариес са 23 %, през 2001 година броят им нараства на 48%, а през 2007 стават 50%. За сравнение с връстниците им в Сливен, които не приемат флуорно мляко, през 2007 година, без кариеси са само 37 % от децата в детските градини.

Предозиране с флуор е възможно, когато децата пиещи флуорно мляко, приемат в къщи хисарска или девинска минерална вода, в които съдържанието на флуора е между 4 и 4.7 милилитра на литър. Нормата , дори за възрастни е от 1 милилитър. Предозирането води до заболяването флуороза, т.е. няма кариеси, но се появяват бели или кафяви петна и се нарушава структурата на зъбите.

Резултати от програма за флуорната профилактика в детските градини ще бъдат изнесени днес пред директори на детски градини и специалисти в Медицинския университет.

На 19 април предстои провеждане на традиционния празник „Аз пия флуорно мляко”. Съвместно със Световната здравна организация ще се проведат прегледи на 8-годишни деца, които в детските градини са пили флуорно мляко, за да се проследи ефектът върху поникналите им вече постоянни зъби.