360 080 лв. обезщетения за репресирани в Смолянско
360 080 лв. обезщетения за репресирани в Смолянско / снимка: Dariknews

360 080 лв. е сумата, които фигурира в разписаните от областния управител на Смолян заповеди за изплащане на обезщетения на репресирани лица в областта. През юни се очаква да бъдат изплатени още 246 224 лв. Досега комисията е разгледала 1 997 от всички заявления или близо половината от подадените искания. Средствата са от бюджета чрез Министерството на държавната администрация и административната реформа, като на всяко лице парите се превеждат по банков път.

Служителите, работещи по исканията на репресираните, напомнят, че след като гражданите получат подписаната от областния управител заповед, плащането се извършва в рамките на 1-2 месеца. 

Смолянска област е с най-много подадени искания в страната - над 4 000 души са внесли заявления за обезщетения като репресирани. Сред тях най-значителен е броят на изселваните. Направеното през миналата година изменение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица даде възможност на правоимащите да получат пълния размер обезщетение за всяка репресия - заради произход, политически убеждения и религиозни вярвания, в периода от 12.09.1944 г. до 10.11.1989 г.

Информацията е на Ева Тошева