/ iStock/Getty Images
14 от децата, заразени с COVID на лагер в Приморско, вече са оздравели, съобщи д-р Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ Пловдив.

Под карантина и на домашно лечение остават 22 деца.

Първите два случаи са от 28 юли за две деца, върнали се от лагер от Приморско, от смяната 17 до 26 юли. След това има още заболели, като общо до момента заразени са били 36 деца от три хотела в Приморско. Там са лагерували деца от цяла България, част от тях по програма отново са заедно. Тези, които са заболели, не са по тази програма, те имат подписани индивидуални договори между родители и туроператора.

Четирима ученици от Елхово са с COVID-19 след морски лагер

От РЗИ Пловдив очакват туроператора да им предостави списъци на децата, които от август са отишли там. Има и случаи на заболели деца не само в Приморско, а и в други лагери, но те не са от Пловдив.

Признаците, които са проявили децата са главоболие, болки в гърлото, хрема. В по-големия си процент заболяването протича леко, на домашно лечение, но има и по-сериозни случаи, при които децата са били по няколко дни с висока температура.

Сред заболелите няма имунизирани деца, всички те са на възраст между 15 и 18 години, гимназисти, основно са от ЕГ и МГ Пловдив.
 
Информационна агенция Фокус