130 хил. лева допълнително ще раздаде на учителите по Коледа община Пазарджик
130 хил. лева допълнително ще раздаде на учителите по Коледа община Пазарджик / netinfo
130 хиляди лева, разпределени като допълнително материално стимулиране за заетите в сферата на образованието ще осигури община Пазарджик от местни приходи. Тези средства ще се получат от учителите през месец декември, заедно със заплатите за декември и традиционните допълнителните възнаграждения за Коледа. Директорът на всяко училище, съвместно с представителите на синдиката ще разпределят средствата за допълнително материално стимулиране, осигурени от общината.
Това обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов на среща с представители на Синдиката на българските учители в Пазарджик. В срещата участваха още зам.-кметът по хуманитарната политика Ангел Велков и образователни експерти в общината.
По предложение на Синдиката на българските учители средствата за допълнителното материално стимулиране ще бъдат разпределени в училищата пропорционално на база направените икономии по време на стачката.
Съгласно Постановление №279 на Министерски съвет учителските заплати се увеличават с 18% от 1 ноември тази година. Необходимите средства за изплащане на индексираните възнаграждения възлизат на 311 хил. лв. за община Пазарджик, а със същото постановление на Общината се предвижда за тези разходи да бъдат преведени само 17 хил. лв. Останалите средства следва да бъдат осигурени от натрупаните икономии в резултат на стачката, които за общината са в рамките на малко повече от 290 хил. лв.
Предстои кметът на Пазарджик Тодор Попов да се срещне с директорите на училища и директорите на детски градини от общината, за да се обсъди изплащането на допълнителните възнаграждения под формата на материално стимулиране.

Тодор Попов обеща, че политиката на Общината ще бъде обърната с лице към образованието и предприетите на този етап действия са първото доказателство, че ще има резултати, а не само обещания в тази посока.