1000 работни места в логистичен комплекс край Скутаре
1000 работни места в логистичен комплекс край Скутаре / netinfo
Високотехнологичен индустриален парк, съчетан с логистичен комплекс, ще бъде изграден близо до пловдивското село Скутаре, съобщи финансовият директор на белгийската фирма ”Иммо индъстри груп” (Immo Industry Group) Марк Кауенбергс по време на Инвестиционния бизнес-форум в Новотел Пловдив, организиран по инициатива на народния представител и кандидат за кмет на "Коалиция за Пловдив" инж. Захари Георгиев.

”Иммо индъстри груп”, която ще инвестира в проекта над 1 милион евро, е закупила 150 дка терен, който се намира в непосредствена близост до магистрала "Тракия". Строителството на обекта, който е един от първите големи логистични проекти в България е планирано да започне в началото на следващата година и да завърши до края на 2009 г. Индустриалният парк ще осигури над 1000 работни места. Компанията е подготвила атрактивна брошура, която ще бъде разпространена в тираж от 500 000 копия в Европа, за да бъдат привлечени клиенти, както и мобилен офис за посрещане на наемателите, и масирана реклама в Интернет, посочи Марк Кауенбергс.

По време на Инвестиционния бизнес-форум народния представител и кандидат на левицата за кмет на Пловдив инж. Захари Георгиев направи презентация за икономиката на Пловдив и перспективите за нейното развитие. На срещата присъстваха Негово Превъзходителство посланикът на Кралство Белгия в Република България Филип Беке, представители на белгийски инвеститори в България, както и бизнесмени от Пловдив и региона.

”Иммо индъстри груп” обяви намеренията си броени дни след като кандидатът за кмет на ”Коалиция за Пловдив” Захари Георгиев представи възможностите за развитие на Пловдив като индустриален, културен и университетски център по време на посещението си в Брюксел, Антверпен и още няколко белгийски града. Тогава Захари Георгиев проведе срещи с кмета на Брюксел Фреди Тилеманс, с министър-председателят на Валония Руди Демот, с председателят на Парламентарната група на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц, както и с представители на деловите среди, които се интересуват от инвестиране в логистичен център на територията на Пловдив.

По време на Инвестиционния бизнес-форум Захари Георгиев представи пред белгийските инвеститори идеята за изграждане на интермодален терминал, която е един приоритетите в програмата му за развитие на общината. Подобно съоръжение ще привлече огромен брой инвеститори, които не само да трасферират, но и да произвеждат стоки в района. С подкрепата на правителството може да се намери оптималната форма за финансиране на проекта, който да включва участие на държавата, Община Пловдив, стратегически инвеститори и европейски средства от Оперативна програма ”Транспорт”, подчерта Георгиев.

Интермодалният терминал е място, където се събират потоците от стоки, движещи се по различен вид транспорт. Пловдивското летище е с огромен капацитет за превоз на карго-товари. В подобен терминал стоките могат да се претоварват, да се складират, да се доработват, или да се насочват към друга дестинация по всички транспортни коридори, които се пресичат на територията на Пловдив, подчерта пред белгийските инвеститори Захари Георгиев.