zelenogorski
zelenogorski / dariknews.bg
Представители на десни формации категорично подкрепиха кмета на Плевен
Подкрепа по отношение на настоящото ръководство на община Плевен изказа група представители на партиите ДБГ, ДСБ, СДС, БЗНС и Нова Република, водена от Найден Зеленогорски. Той подчерта, че Плевен е сред десетте общини в най-добро финансово състояние в страната, което е заслуга на сегашната управа на общината.

„Нещата не се случват от само себе си“, каза Найден Зеленогорски и коментира, че сегашният начин на управление на Община Плевен не се харесва на някои общински съветници като подчерта, че не става дума за партийни, а за лични и групови интереси на някои от съветниците.
„Очевидно е, че се е оформила една групичка от хора, които по необясними за нас идеологически причини намират възможност за съвместни усилия. Държим да се изясни до край ситуацията около свикването на извънредната сесия, да се изясни има ли или няма фалшиви подписи. Това е върхът на айсберга и ако наистина се окаже, че нещата стоят по този начин, много хора ще трябва да понесат личната и политическата отговорност за това“.

Пътят, по който върви Плевен трябва да бъде продължен, каза Зеленогорски и допълни, че се е запознал с резултатите от срещата на кмета Спартански с премиера Бойко Борисов. Той отново даде висока оценка на работата на кмета и прозрачността по време на оперативните срещи в присъствието на медиите.

Относно преобразуването на Общинско предприятие Център за градска мобилност в Еднолично акционерно дружество/ЕАД/, Найден Зеленогорски каза, че един от големите проблеми, които биха последвали е това, да се наложи Община Плевен да връща 4 млн лева по европроекти. Според него, ако преобразуването се случи първо ще има финансова корекция към общината и второ – ще бъде нанесена щета на общината.

„Част от материалната база, която ползва Центърът за градска мобилност е част от европейския проект, свързан с градската мобилност. Според подписания договор, в рамките на определен период от време нищо не може да се променя по отношение на юридичееската състоятелност на конкретната институция. В момента, в който се направи регистрация от Общинско предприятие в предприятие по търговския закон, моментално ще се наложи санкция на общината, която тя ще трябва да заплати. Ти променяш обстоятелства, които са изначални по отношение на това, да вземеш тези пари“, обясни Зеленогорски.
Според него хората, които са подписали предложението е трябвало много внимателно да обсъдят всичко с юристи и експерти, защото, когато бъде нанесена тази щета, някой ще носи отговорност за случилото се.  

„Надявам се общинските съветници са изпратени там, за да защитават интересите на гражданите на община Плевен, а не да търсят собствени реализации. Убеден съм, че контролните органи в България са достатъчно силни, а системните партии са достатъчно мотивирани, за да не допуснат групи по интереси да разкостват една или друга община“, каза Найден Зеленогорски.

В срещата с медиите в пресклуба на БТА в Плевен участие взеха Христо Таслаков, Милчо Илиев, д-р Цветан Димитров, Йордан Децов.

Христо Таслаков от ДБГ каза, че идеята е след Центъра за градската мобилност да последва преобразуване и на „Паркстрой“ като целта е общинските предприятия да попаднат под контрола на Общинския съвет, а не на кмета на Община Плевен.
Таслаков подчерта широкото одобрение на работата на кмета на Плевен в социалните мрежи, където според него става дума за ясно изразена позиция от един човек и ясна оценка от страна  на хората. Той предупреди, че преобразуването на общинските предприятия в ЕАД ще доведе то тезки последствия за общината.

Милчо Илиев от БЗНС посочи, че след приключването на мандатите на управление на Найден Зеленогорски като кмет на Плевен, в местния парламент е създаден подход на формиране на мнозинства, което той определи като порочна практика.

Йордан Децов, който е областен председател на ДСБ-Плевен и член на Изпълнителния съвет на ДСБ каза: "Излизането ни от Реформаторския блок беше по принципни причини и това не означава, че ще воюваме с РБ или ще бъдем конкуренти, и най-вероятно в бъдеще ще бъдем пак заедно с тях. Препъникамъните, които ги е имало ще бъдат избегнати и това е мнението на членовете на ИС на ДСБ - за запазване на "Нова република" и единодействие с останалите партии от дясното пространство".