Веско Стамболов поднася два концерта за пиано и оркестър
Веско Стамболов поднася два концерта за пиано и оркестър / archive.dariknews

С нестандартна и любопитна програма, Плевенска филхармония ще зарадва тази вечер своите почитатели и приятели. Уникалният пианист Веско Стамболов пристига директно от Барселона за поредна своя изява на Плевенска сцена.

В една вечер той ще изпълни два концерта за пиано и оркестър от епохата на Класиката - от Карл Филип Емануел Бах и от Леополд Кожелух.

В останалата част от концерта ще бъдат изпълнени части от симфонии от бащата на симфонизма Йозеф Хайдн - "Даскалът " и "Разсеяният".

Гост-диригент на Плевенска филхармония ще бъде маестро Иван Стоянов.

Седми февруари - 19:00 часа - концертна зала "Катя Попова"Веско Стамболов е завършил НУИ - Варна и НМА - София. Негови учители са Мария Гинева и професорите Димо Димов и Красимир Тасков.

Носител е на награди от наши и международни конкурси, между които пет първи - С.Рахманинов", "Виенска класика", "Св.Обретенов", "М.Каналс"-Барселона, "А.Русел" (Grand prix), както и Специалната награда на Шопеновия комитет - Париж.

Пианистът е изнасял рецитали в Англия, Германия, Корея, Испания, Гърция, Турция, както и на международните фестивали у нас.
Той е първият изпълнител в България на седемте клавирни концерта на Й.С.Бах.
"Metarecords"- Berlin издава два компактдиска на Стамболов с концертите на Бах и Шопен. Единственото в Европа професионално списание за клавирно изкуство - "Pianonews" отличава диска му с творби от Бах като "Диск на месеца" за май и юни 2004 между 20 компактдиска на световноизвестни пианисти.
Носител е на Националната награда "Кристална лира" - 2004 за върхови постижения в клавирното изкуство.