„Варошлийски вечери 2012 стартираха с изложба базар
„Варошлийски вечери 2012 стартираха с изложба базар / archiv.DarikNews

С изложба базар на посетителите на Дневния център за деца и възрастни с увреждания в Ловеч стартира проявата „Варошлийски вечери 2012". Тя се провежда за четвърта поредна година и е част от международната инициатива за опазване на европейското културно наследство. По традиция се провежда в последната седмица на септември и тази година започна на 25-и.

Десет организации са се включили в подготовката на разнообразната програма, която ще продължи пет дни.
В изложбата базар са представени ръчно изработени аксесоари, керамика, картини, шалове. Всеки от посетителите може да закупи представените артикули, а парите ще бъдат използвани за закупуването на материали, необходими при ежедневните занимания на хората с увреждания.

За 26 септември е предвидена импровизирана работилница в двора на сдружение „Екомисия 21 век" под надслов „Еко килим - втори шанс". Ще бъде изплетен килим от стари непотребни парцалчета. Всички желаещи могат да се включат в дейностите и така от нещо старо и непотребно да се получи нов удобен за ползване килим.
Най-вкусната вечер е на 27-и в клуба на пенсионера в кв. „Вароша" - „Варошлийска кухня".

За четвърта поредна година съорганизаторите - музеят, клубът на пенсионера и клубът по туризъм, ще представят различни специалитети от пъстротата на ловешката кухня. Сред кулинарните шедьоври на организаторите са боб в гювеч, качамак, баница, жито, пълнени чушки с ориз, пита слънце, варошлийски бухтички и други изкушения на местната кухня. Тази година за втора година се включват ЕДС-доброволците на „Екомисия 21 век" - испанките Силвия Сантана и Вероника Фернандес. Те ще поздравят присъстващите с два испански специалитета - омлет с картофи и хляб с домати, а за първа година в кулинарното мероприятие ще се включи и жена от Дневния център за възрастни хора с тежки психически заболявания. Показаните ястия ще бъдат оценени и дегустирани от всички присъстващи.

В петък, 28 септември, деца от Ловчанско читалище „Наука 1870" ще изнесат концерт. В залата на музея „Васил Левски" от 17 ч. посетителите ще се насладят на великолепните детски гласове и народното пеене на възпитаниците на Пенка Славеева, музикалните изпълнения на учениците от китарния състав на Стефан Тихов и акордеонистите на Латинка Банева.

На 29 септември - събота е Улицата на занаятите - в кв. „Вароша", ул. „Марин Поплуканов". Мероприятието ще се проведе за първа година като изложба-базар на открито. Очаква се да се включат занаятчии, художници и неправителствени организации, които ще демонстрират на живо своите умения. Ловчанлии и гостите на града ще имат удоволствието да наблюдават дърворезба, рисуване на картини, чаши, плетива на една кука, макраме и др.

Участие ще вземат майстори-занаятчии, художници, възпитаник от Защитеното жилище за младежи с умствени и физически увреждания, представителите на Дневния център за възрастни хора с тежки психически заболявания, музея и „Екомисия 21 век".