В Ловеч отбелязаха 175 години от рождението на поп Кръстю
В Ловеч отбелязаха 175 години от рождението на поп Кръстю / archive.dariknews

175-годишнината от рождението на поп Кръстю отбелязаха в Ловеч. В Клуба на дейците на културата поетът Марин Колев произнесе слово за живота на Кръстю Никифоров и чете свои стихове, посветени на личността му. Инициативата за проявата бе на Културно общество „Поп Кръстю" и фондация „Граждани срещу насилието".

Кръстю Никифоров е роден през 1838 г. в Ловеч. Обучавал се е в Белградската духовна семинария и е работил като „слуга" - прислужник (служител) при Георги Раковски. Като свещеник в храма „Успение на Пресвета Богородица" си спечелва репутация на високообразован, даровит свещеник, който е ревностен участник в борбата за църковно-национална независимост. Поп Кръстю извършва в присъствието на Левски клетвения ритуал при учредяването на Ловчанския комитет в къщата на поп Лукан. Бил е в комитетското ръководство на длъжност касиер.

По време на политическите разкрития от есента на 1872 г., поради грешка на турските власти поп Кръстю е арестуван със закъснение, след което поставен под домашен арест, не е съден и не е изпратен да изтърпява наказанието си в Диарбекир. Така той става удобна мишена за отправяне на обвинения в предателство срещу Васил Левски.

В резултат на усилията на редица изследователи и общественици тезата, че поп Кръстю не е предател, разширява своята територия както в полето на историческата наука, така и в художествените и обществено-културни пространства.

Преди десет години на входа на църквата „Успение на Пресвета Богородица", където е служил поп Кръстю, беше поставена паметна плоча, която гласи: „Борец за църковни, национални и социални свободи. Светлата му памет бе помрачавана 120 години".

Поетът Марин Колев попита:„Какво направи изпълнителната власт на демократичните правителства на Филип Димитров и Иван Костов за изличаване на тая дамга върху националния дух? Нищо! А можеше поне паметен знак да сложат в столицата, можеше поне в учебниците да пишат истината за поп Кръстю. Но и те като всички власти продължават в същия дух - да не пипат черната легенда. И тя си стои все така по нашите чела".

Преди три месеца братът на поета, Васил Колев - председател на фондация „Граждани срещу насилието", предложи малкото площадче пред къщата на Кръстю Никифоров в старинния квартал Вароша в Ловеч да носи името на Божия служител, което разбуни духовете в люляковия град. Предложението бе отхвърлено още в комисиите на местния парламент и така и не влезе на сесия.