Служители на Главна дирекция (ГД) "Охрана" и инспектори "Социални дейности" в затвора излязоха на протест пред Съдебната палата в Плевен.

Повод за недоволството им е неизпълненият, по думите им, ангажимент на Министерството на правосъдието за увеличение на заплатите в сектора с по 300 лева от 1 юли. Според тях реалното увеличение е 125 лева, след като са приспаднати всички данъци и удръжки. 

"В предварителен вариант на Плана за оптимизиране на дейностите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" беше съгласувано увеличение на възнагражденията на служителите с 300 лв. от 1 юли. След това ни се представи вече подписан вариант от министъра, в който сумата от 300 лв. я няма и ние бяхме поставени пред свършен факт", каза Пламен Митев, член на Управителния съвет на Синдикат "Охрана" в Плевен. 

"Чувстваме се излъгани. За момента нашите действия са да покажем, че сме обидени и затова излизаме пред всяка съдебна сграда в страната", добави той. 

По думите му след създаването на Синдикат "Охрана" възнагражденията на служителите в съдебната охрана са по-изравнени с тези на колегите в МВР, дори са станали по-атрактивни, но ситуацията се променя. 

"Ако бяха получени чисти 300 лв., а не, както сега след удръжките, са 125 лв., всеки служител щеше да е доволен", категоричен е Митев.

По този повод е обявен и национален протест за тази събота - 30 юли, в столицата.
БТА