С театрален празник на български и английски език честват писателя Марк Твен
С театрален празник на български и английски език честват писателя Марк Твен / dariknews.archive

По повод 180 г. от рождението на американския журналист, хуморист и любим детски писател - Марк Твен, на 11 декември, от 15:30 ч. в Арт залата на РБ "Христо Смирненски" ще се състои театрален празник на български и английски език под надслов „Двете страни на живота"/„Two Sides of Life".

Работейки по програмата „Насърчаване на четенето чрез писане и театър", детският отдел и отдел „Чужди езици" на РБ „Христо Смирненски" покани още две образователни институции от Плевен да се включат в отбелязването на тази годишнина: Педагогическия колеж към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий " и Гимназия с преподаване на чужди езици - Плевен.

С различна театрална техника - куклен театър и на родния за Марк Твен английски език, студенти от първи, втори и трети курс на специалностите Предучилищна и Начална училищна педагогика и английски език, под ръководството на ас. М. Гаврилова, ще пресъздадат една от най-запомнящите се сцени от любимата детска книга „Принцът и просякът".

Доц. д-р Теодора Вълова, зам.-директор на колежа, сподели:

„Убедени сме, че доброто партньорство и взаимодействие между библиотеката, Педагогическия колеж и гимназията са в полза на децата на Плевен и в интерес на тяхното личностно развитие и възможност за изява".

Това е поредната съвместна проява на трите институции. Добрата комуникация между директорите на Регионалната библиотека, Педагогическия колеж и ГПЧЕ - г-жа Аня Михова, доц. д-р Росица Димкова и г-н Юрий Тодоров, е с цел популяризиране на дългогодишния педагогически опит на университетските преподаватели и на учителите от Гимназия с преподаване на чужди езици при използването на съвременни практики за насърчаване на четенето в Регионалната библиотека.

В атрактивните специалности на колежа - „Начална училищна педагогика и английски език" и „Предучилищна педагогика и английски език", се подготвят педагози със степен "професионален бакалавър" и професионална квалификация „педагог, начален/детски учител и начален учител по английски език". Усвояването на езикови знания и умения по английски език е с цел преподаване в предучилищната степен и в началния етап на общообразователното училище и е съобразено с международните стандарти за ранна чуждоезикова подготовка.

Събитието е част от една важна Национална стратегия, по която България ще работи до 2020 г., а несъмнено и по-нататък - Националната стратегия за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността".