Реконструират коритото на река Осъм в Ловеч
Реконструират коритото на река Осъм в Ловеч / archiv.DarikNews

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев подписа договора за реконструкция на коритото на река Осъм, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Проектът „Предотвратяване на риска от наводнения и борба с ерозията чрез реконструкция на коритото на река Осъм в град Ловеч" е по оперативна програма „Регионално развитие". Изпълнител на строително-монтажните работи е старозагорско дружество, спечелило обществената поръчка за това. Срокът на изпълнение на договора е 90 дни, община Ловеч ще плати около 650 хил. лв. с ДДС.

Градоначалникът подписа още и договора за строителен надзор с инвеститорски функции с ловешки едноличен търговец.
По проекта ще бъде изградена 301-метрова подпорна стена, започваща от Стария конак в посока кв. Дръстене. От речното корито ще бъде иззета 11 750 куб. метра баластра, която след това ще се използва за изграждане на дига в крайната точка на подпорната стена с цел предотвратяване риска от наводнения. Цели се и намаляване влиянието на ерозионните процеси на коритото на река Осъм.

Проектът трябва да приключи до 3 декември 2012 година, общата му стойност е малко над 1 млн. лв. С реализацията му ще бъде осигурена безопасна среда, както и оптимални екологични условия, ще се повиши качеството на живот и ще се подобри физическата среда в градския ареал на община Ловеч като част от целенасочената стратегия за социално и екологично възстановяване.