Р.Петков: Изчезналите тефтери показват абсолютното безхаберие на прокуратурата
Р.Петков: Изчезналите тефтери показват абсолютното безхаберие на прокуратурата / archive.dariknews

Изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов показва абсолютното безхаберие на прокуратурата - този случай е трагедията на системата. Коментарът е на бившия вътрешен министър Румен Петков. В интервю за Дарик той посочи, че е прекалено целенасочена „обикновената улична кражба" и е трудно да бъде обяснено, че в схемата не са замесени и институции и действащи длъжностни лица:

„Този случай е трагедията на темата, ако не бъде възприет откъм комичната му страна. Да изчезне ключовият доказателствен материал на прокуратурата, това е нещо, което нормалният разсъдък не може да проумее".

Кой има интерес от подобно нещо?

„Очевидно не обществото, очевидно не засегнатите. Изчезването на тефтерчетата е нещо, което показва абсолютното безхаберие на прокуратурата - тук има наблюдаващ прокурор, конкретен прокурор, който е движил преписката, следствени действия. И изведнъж прокуратурата остава с ръцете в джобовете и гледаме защитата с неприкрито умиление говори, че очаква с нетърпение процеса. Е, с какво друго да го очаква освен с нетърпение и усмивка?"

А политическите измерения на това нещо, което е един вид обикновена улична кражба?

„Да, фактически е обикновена улична кражба. Само че като видим какво точно е откраднато, няма как да не остане убеждението, дори не съмнението, че е прекалено целенасочена обикновената улична кражба. Това за пореден път ще покаже на българското общество, че стига да си на достатъчно силна властова позиция, ти си безнаказан. Да оставим настрани, че нямаме какво да кажем на нашите партньори, това е вън от всякакво съмнение. Няма как да обясним, че не са вътре в схемата и институции, и длъжностни лица, и т. н. Това е нещо, което в българското общество ще задълбочи убеждението, че става дума за ненаказуеми български граждани от едно ниво нагоре".

Зам.-председателят на АБВ коментира, че винаги е бил скептичен към прибързаните действия, свързани със законодателството в сектор „Сигурност", защото в обществото се създава впечатление едва ли не, че това е самоцел. Румен Петков обаче подчерта, че сега случаят е по-различен, защото промените в сектора не търпели отлагане в интерес на системата и целта им била да се върне доверието към МВР и към ДАНС. Нуждаем се от сериозен обществен дебат във връзка с цялата нормативна база на сектора „Сигурност", посочи още бившият вътрешен министър.