„Пътуващо лятно кино с БНТ1” гостува в Плевен
„Пътуващо лятно кино с БНТ1” гостува в Плевен / archive.dariknews

Във втория сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1", Българската национална телевизия е подготвила филмови вечери под звездите и хитови български заглавия в прохладата на летните нощи.

Турнето, което пожъна огромен успех в дебюта си през 2012 г., стартира за втора поредна година на 12 юли 2013 г. в София. Инициативата за възстановяване на летните кина се превърна в най-успешната телевизионна кампания на БНТ за първия си сезон през 2012. Тази година, лятното кино ще обиколи 32 града и села на България, различни от тези през 2012, и ще предложи на зрителите над 16 заглавия, а финалът е на 6 септември в артистичния Созопол.

Тази година новото е, че в програмата на лятното кино са включени и прожекции на късометражни филми.

На 17 юли от 20:30 часа на площад „Възраждане", жителите и гостите на Плевен ще имат възможност да гледат късометражната анимация на Анри Кулев "Пианистът" с продължителност 10 минути и "Джулай" - най-новият български игрален филм, с който беше открит новия сезон на Пътуващото лятно кино.

В програмата на „Пътуващото лятно кино с БНТ1" е включен и три минутния филм на Кристина Ценова от Плевен, която спечели с него Голямата награда на журито в конкурса Reporteen, както и излъчване на филма в киното на Робърт Де Ниро Tribeca Cinema в Ню Йорк. Кристина е ученичка в ГПЧЕ Плевен и нейният филм "Не ми лепи етикети - влез в моя свят" ще бъде излъчен във всичките градове в България по време на „Пътуващото лятно кино с БНТ1"-2013.