Първи фолклорен събор организира луковитско село
Първи фолклорен събор организира луковитско село / archiv.DarikNews

На 15 септември 2012 в луковитското село Дъбен ще се проведе първият регионален фолклорен събор „С музика и песен всяка есен - Дъбен 2012", информират от пресцентъра на общинската администрация. Проявата е под патронажа на кмета на Луковит Иван Грънчаров, организатор е Народно читалище „Наука - 1927" - село Дъбен, и е по случай 85-годишнината на културната институция в селото.

Началото на събора е в 10:00 часа на откритата сцена пред кметството. Той е за любители и няма конкурсен характер. Целта му е съхраняване на българското фолклорно наследство и популяризиране на българските традиции в певческото изкуство.

Участието в събора е на доброволни начала и е без възрастови ограничения. В него ще се включат певчески групи и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор към народни читалища, училища, пенсионерски клубове и сдружения от Луковит, Тетевен, селата Дъбен, Петревене, Торос, Ъглен, Български извор, Галата, Градежница, Брестница, Славщица, Радомирци, Реселец, Ракита и др